Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.11.2018

Programului ”PARE 1+1”, pentru dezvoltarea business-ului mic și mijlociu, își extinde termenului de activitate până în anul 2021

Programului ”PARE 1+1”, pentru dezvoltarea business-ului mic și mijlociu, își extinde termenului de activitate până în anul 2021

Executivul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la Programul de atragere a remitențelor în economie ”PARE 1+1” pentru anii 2010-2018, în vederea extinderii termenului de activitate până în anul 2021. Ministrul Economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că termenul Proiectului ”PARE 1+1” a expirat în data de 29 octombrie curent. Inițiativa de extindere a termenului Programului PARE 1+1, are drept obiectiv revizuirea componentelor acestuia și maximizarea impactului pentru dezvoltarea business-ului mic și mijlociu în Republica Moldova.

”Pe perioada implementării Programului ”PARE 1+1” (2010-2018), s-a constatat că acesta contribuie în mod direct la creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Moldova provenite din remitențe. De asemenea, contribuie la sprijinirea lucrătorilor migranți la întoarcerea în țară. Totodată, prin acest program sunt sprijinite și familiile dependente de mijloacele financiare, provenite din remitențe, în generarea de investiții”, a specificat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și infrastructurii a notat că prin proiect dat se aduce claritate în procedura de aplicare la Program, completarea unor definiții și listei grupului țintă de participanți la Program, optimizarea setului de documente necesare pentru aplicare și introducerea categoriilor de costuri/bunuri neeligibile, precum și, unele prevederi ce țin de statutul și drepturile beneficiarilor la program.

În conformitate cu Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pe perioada 2019-2021 și Strategia sectorială de cheltuieli în domeniul dezvoltării sectorului privat, pentru finanțarea Programului ”PARE 1+1” pentru anii 2019-2021 este prevăzută alocarea a 40 mil. lei anual, care vor permite cofinanțarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rude de gradul I ale acestora. Totodată, prin intermediul resurselor financiare externe atrase de către ODIMM în cadrul Proiectului ”Support to SMEs in rural areas” finanțat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru implementarea Programului ”PARE 1+1” este prevăzută alocarea a circa 49 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, astfel, fiind posibilă cofinanțarea suplementară a circa 500 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rudelor de gradul I ale acestora, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus