/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Proiectul legii privind salariile bugetarilor a fost aprobat azi de Cabinetul de Miniștri

missing
08 noiembrie 2018, ora 16:52

Membrii Exeutivului au aprobat în ședința de azi proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Pentru a avea o construcție durabilă ai nevoie și de un fundament puternic –  această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei careși primesc salariul din bugetul statului, oferindule, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii”, a spus declarat în acest sens premierul Pavel Filip.

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului  angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent, explică reprezentanții Guvernului.

Potrivit autorilor proiectului, legea prevede că salariul minim din sectorul bugetar nu va fi mai mic de 2000 de lei și se va reduce diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic salariu de la 33 de trepte, la 15 trepte.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 20192021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – pentru cele finanțate din bugetele locale, precizează reprezentanții Executivului.

Tot la ședința de azi a Guvernului a fost aprobat și proiectul legii Bugetului Public Național pentru anul 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram