Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2018

Agenții economici din Ural interesați de cooperarea cu antreprenorii autohtoni

Agenții economici din Ural interesați de cooperarea cu antreprenorii autohtoni

Miercuri, 7 noiembrie 2018, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a desfășurat Forumul de afaceri Moldova- Rusia, în cadrul căruia au participat reprezentanții mediului de afaceri autohton și agenţi economici din regiunea Sverdlovsk, Federația Rusă.

Potrivit vicepreședintelui CCI a RM Mihai Bîlba: „În ultimii zece ani am organizat mai multe reuniuni cu participarea oamenilor de afaceri din ambele țări. CCI are semnate 25 de acorduri de colaborare cu camere de comerț și industrie din Rusia, la nivel național și regional”.

Una din cele mai mari reuniuni de afaceri a fost organizată anul trecut, cu participarea reprezentanților a circa 300 de companii, inclusiv 60 din Federația Rusă, a menționat Mihai Bâlba. El a subliniat că Rusia este unul din „principalii parteneri ai Republicii Moldova”.

Vicepreședintele CCI a anunțat că în cadrul Forumului, care va dura două zile, 7-8 noiembrie, vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde antreprenorii vor avea posibilitatea să stabilească relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici din regiunea Sverdlovsk. „Sper că în cadrul întâlnirilor oamenii de afaceri din Republica Moldova și Rusia vor lega noi relații și volumul schimburilor comerciale între ambele țări va crește”, a subliniat Mihai Bîlba.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Ural, Alexei Salov a prezentat companiile rusești care participă la Forum, printre acestea numărându-se Institutul de proiectare din Sverdlovsk, grupul industrial din domeniul electronic, compania Ecoupack, specializată în producerea ambalajelor și compania de producere a rulmenților.

„Toate companiile noastre sunt interesate în colaborarea cu întreprinderile moldovenești”, a subliniat Alexei Salov.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă s-au redus dramatic, după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova, în iulie 2014, a Acordului de Asociere cu UE, când Federația Rusă a introdus taxe vamale la importul a 19 categorii de mărfuri din Republica Moldova. Exporturile s-au diminuat de la 423 milioane de dolari SUA în anul 2014 la 254 milioane de dolari SUA în 2017. Statisticile oficiale pe opt luni ale anului 2018 arată că exporturile moldovenești pe piața rusă s-au redus cu 11 la sută față de perioada similară a anului precedent, până la 144 milioane de dolari SUA, iar importurile din Federația Rusă au crescut cu 26,38 la sută, până la 433.7 milioane de dolari SUA.

În Republica Moldova sunt înregistrate 995 de întreprinderi cu capital rusesc sau mixt, cu investiții de un miliard 105 milioane de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus