08:28:24 18.04.2024
Stiri

VIDEO // Sistem INOVATIV de IRIGARE, implementat în R. Moldova cu bani din România: Comandă de la distanță cu instalații de conversie a energiilor regenerabile

Economie 07.11.2018 08:30 Vizualizări2266 Autor: Ziarul National
VIDEO // Sistem INOVATIV de IRIGARE, implementat în R. Moldova cu bani din România: Comandă de la distanță cu instalații de conversie a energiilor regenerabile


Un proiect de succes care a lansat două sisteme noi de irigare la Criuleni și Ungheni a fost finanțat de Guvernul României cu 78 950 de euro sau aproape 1,5 milioane de lei moldovenești prin Programul României de Asistență pentru Dezvoltare, cu sprijinul logistic al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mai exact, echipe de tineri de la Universitatea Tehnică a Moldovei au creat un sistem de irigare prin picurare și altul prin aspersiune, datorită finanțării de la București, susține profesorul de la această instituție de învățământ superior, Vasile Dulgheru.

Potrivit conferențiarului Radu Ciobanu, aceste sisteme de irigare sunt autonome, cu monitorizare și comandă la distanță și cu instalații de conversie a energiilor regenerabile – eoliană, solară și hidraulică.

Academicianul Ion Bostan afirmă că finanțarea respectivă a fost acordată în perioada anilor 2015 - 2017, iar proiectul prezintă mai multe soluţii tehnice creative și inovative: grație energiei regenerabile eoliane, solară sau hidraulică, convertite în energie electrică, sunt complementate capacitățile rețelelor electrice existente pentru o exploatare mai eficientă a sistemului de irigare; parametrii agrotehnici ai terenului agricol sunt monitorizaţi continuu de un bloc de senzori multifuncţionali; procesul de irigare este dirijat la distanţă prin tehnologii de comunicare ultramoderne.


Clipul video a fost realizat de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare „RoAid”, în cadrul „Proiectului de comunicare pentru promovarea avantajelor concrete ale inițiativelor finanțate de România în Republica Moldova în ultimii ani, adresate cetățenilor din Republica Moldova”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md