Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Marți, 6 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Cine sunt cei șapte judecători care și-au dat demisia din sistem și ce avere declară

Demisii în lanț în sistemul judecătoresc. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat astăzi, 6 noiembrie, cererile de demisie a șapte judecători, dintre care cinci sunt de la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători.

Cine este noul membru al CSM care îi va lua locul lui Alexandru Gheorghieș

Magistrata Luiza Gafton de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) îi va lua locul lui Alexandru Gheorghieș, care și-a depus recent mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dumitru Diacov, despre limba română: „Dacă toți colegii de partid ar fi sprijinit această idee,  art. 13 putea fi modificat”

La 2 noiembrie, curent, a expirat termenul la care proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție putea fi discutat în Parlament. La ultima ședință a Parlamentului din 1 noiembrie, curent, fiind discutat de deputați, proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi. Propunerea liberal-democraților a fost susținută de 21 de aleşi ai poporului, membri ai PL, PLDM și grupul parlamentar PPEM. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că dacă toți colegii de partid sau toți colegii din actuala coaliție de guvernare ar fi sprijinit această idee, art. 13 putea fi astăzi modificat.

Moldova va plăti 1,7 milioane de dolari pentru executarea unei hotărâri arbitrale

Potrivit unei decizii emise în iunie curent de Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor Relative de Investiții (ICSID), Republica Moldova urmează să achite circa 1,792 milioane de dolari unui om de afaceri american, care a fost înșelat de afaceriști și reprezentanți ai autorităților locale din raionul Florești. Suma urmează a fi achitată în rate, iar în acest sens Ministerul Finanțelor urmează să aloce din fondul de rezervă al Guvernului circa 538 de mii de dolari, ceea ce constituite aproximativ 30% din banii necesari pentru executarea hotărârii arbitrale.

Reacția președintele Parlamentului la refuzul lui Igor Dodon de a promulga noul Cod al audiovizualului

Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede, printre altele, interzicerea difuzării posturilor rusești de radio și televiziune. Proiectul a fost remis la 2 noiembrie, curent, la Parlament, spre reexaminare. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Dodon este obligat să promulge legea, în caz contrar, riscă să fie suspendat din funcție pentru a cincea oară.

Mai mulți funcționari publici, acuzați de falsificarea actelor de înmatriculare și testare tehnică a automobilelor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a efectuat astăzi, 6 octombrie, circa 20 percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto din mun. Chișinău și sudul R. Moldova și Stații de testare auto a vehiculelor pe o cauză penală pornită pe fapte de abuz de serviciu, în proporții deosebit de mari, precum și falsificarea documentelor. În urma perchezițiilor au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care trei au fost reținute.

Parlamentul ar fi comis încălcări la votarea facilităților suplimentare pentru vânzările duty-free

Deputații Tudor Deliu și Lilian Carp au depus astăzi, 6 noiembrie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer verificarea constituționalității noii politici bugetar-fiscale propuse de Guvern, care prevede facilități suplimentare pentru vânzările duty-free. Parlamentul ar fi operat modificări în proiectul de lege fără avizul pozitiv al Guvernului, fiind încălcat astfel art. 131 din Constituție.