Avion american, interceptat deasupra Mării Negre de un avion rusesc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un avion american EP-3 Aries a fost interceptat luni în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre de un avion rusesc SU-27, care a trecut cu viteză mare prin fața avionului american, punând în pericol piloții și echipajul, anunță Forțele Navale Americane din Europa și Asia.

„În data de 5 noiembrie 2018, un avion american EP-3 Aries a fost interceptat în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre de un avfion rusesc SU-27. Interacţiunea este considerată nesigură având în vedere că avionul SU-27 a trecut cu viteză mare exact prin faţa vionului, punând în pericol piloţii şi echipajul”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Americane din Europa şi Africa.

Avionul SU-27 a mai făcut apoi o manevră, apropiindu-se de EP-3, moment din care echipajul de pe EP-3 a raportat turbulenţe după prima interacţiune şi vibraţii după cea de a doua. Durata interceptării a fost de aproximativ 25 de minute.

„Deşi armata rusă are dreptul să facă manevre în spaţiul aerian internaţional, interacţiunea a fost iresponsabilă. Aşteptăm să se conformeze standardelor internaţionale – attfel încât să fie garantată securitatea şi să fie prevenite incidentele – inclusiv Acordului din 1972 pentru prevenirea incidentelor în zonele maritime internaţionale. Acţiunile lipsite de siguranţă amplifică riscul unor erori şi cresc posibilitatea unor coliziuni în aer”, precizează Foreţele Navale Americane.

Avionul american acţiona în conformitate cu legislaţia internaţională şi nu a provocat reacţia rusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...