Activitatea umană, fatală pentru fauna Pământului

Populaţiile planetei de animale vertebrate sălbatice – mamifere, păsări, peşti, reptile şi amfibieni – au scăzut cu 60% din 1970 în 2014, a anunţat Fondul Mondial al Naturii (WWF) într-un raport, realizat împreună cu Societatea Zoologică din Londra.

Declinul faunei vizează întreaga planetă, însă unele regiuni au fost deosebit de afectate, mai ales Tropicele, se arată în cea de a 12-a ediţie a acestui raport, publicat împreună cu Societatea Zoologică de la Londra, şi care are la bază urmărirea a 16.700 de populaţii – 4.000 de specii.
Activităţile umane – inclusiv distrugerea şi degradarea habitatelor -, dar şi pescuitul şi vânătoarea excesive, alături de alte forme de exploatare excesivă sunt principalele cauze ale acestui declin, se arată în raport.

„Noi am putea să fim ultima (generaţie) care ar putea să acţioneze pentru a inversa această tendinţă“, iar „până în 2020 va fi un moment decisiv în istorie“, se avertizează în document.

Cel mai ridicat nivel al declinului s-a înregistrat în America centrală şi de Sud – unde au dispărut 89% din vertebrate. Speciile de peşte de apă dulce au fost, de asemenea, grav afectate, înregistrând un declin de 83%.

Cele mai importante motive ale dispariției speciilor sunt:
– Activitatea agricolă (a atins deja trei pătrimi din terenurile planetei);
– Vânatul, din cauza căruia au dispărut aproximativ 300 de specii de animale;
– Poluarea chimică a oceanelor (din această cauză este în pericol de dispariție jumătate din populația mondială a orcelor, cărora li se mai spune balenele ucigașe).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.