Prima tentativă de omor în Antarctica a avut loc luna trecută din cauza unei cărți

Într-o seară plictisitoare de octombrie, între doi cercetători științifici s-au aprins scântei și unul l-a atacat cu un cuțit de bucătărie pe al doilea. Este vorba despre Serghei Savițchi, în vârstă de 55 de ani și Oleg Beloguzov de 52 de ani, care de patru ani, lucrau împreună la stația de cercetare Bellingshausen de pe insula King George, din nord-vestul Antarcticii.

Cauza atacului a fost dezvelirea finalului unei cărți pe care o citea Savițchi de către Oleg Beloguzov. Unele surse menționează că cei doi se certau deseori, inclusiv din cauză cărților pe care le citeau. Incidentul a avut loc în cantina locală, de față cu colegii lor.

Potrivit autorităților ruse, inima a fost atinsă de cuțitul atacatorului, dar după ce victima a fost transportată de urgență la cel mai apropiat spital din Chile, medicii au reușit să ia măsuri pentru a-l pune pe Oleg Beloguzov înafara pericolului.
Cele zece zile care au trebuit autorităților să ajungă în Antarctica după Savițchi, acesta le-a petrecut într-o biserică ortodoxă din lemn, din apropierea stației Bellinghausen, fiind păzit de doi preoți.

Reprezentanții stației de cercetare spun că, deși disputa despre dezvăluirea finalului cărților a fost cea care a dus la incident, de fapt, petrecerea timpului într-un spațiu atât de restrâns a fost cea care a declanșat tensiunile dintre cei doi. Înafară de două canale TV rusești și internetul foarte lent, doar biblioteca salvează oamenii de la stația polară de plictiseală și singurătate.

„Amândoi sunt cercetători profesioniști și au lucrat în expedițiile noastre, petrecându-și tot anul în stația de cercetare. Este de datoria anchetatorilor să afle ce a declanșat conflictul, dar ambii sunt membri ai echipei noastre”, a spus Alexander Klepikov, director adjunct al Institutului de Cercetare Arctic și Antarctic.

Serghei Savițchi a fost deportat la Sankt Petersburg, în Rusia, fiind acuzat de tentativă de omor la 22 octombrie, potrivit ziarului rusesc Pravda. El a recunoscut că și-a înjunghiat colegul, dar a spus că nu a intenționat să-l omoare.
Stația de cercetare înființată de ruși în 1968 se află într-o regiune cu temperaturi mai blânde din Antarctica, cu medii anuale de temperatură cuprinse între -1 și -3.5 grade Celsius; rareori, în unele luni, se înregistrează temperaturi sub -10 grade.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.