Comisia de anchetă: Există mai multe ONG-uri care au desfășurat ativități ce ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a RM

Există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni.

La această constatare s-a ajuns astăzi în cadrul audierilor în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”.

Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației ”Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

La audieri au fost invitați, pentru început, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale.

Din partea Procuraturii Generale am primit informații scrise, precum și precizarea că legea nu permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

Audierile au avut loc în cadrul unei ședințe închise, lucru decis în urma solicitărilor de la Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate, ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv informații furnizate de instituții din afara țării, care nu pot fi date publicității fără acordul celor care le-au furnizat.

Potrivit sursei citate, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului.

De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale.

Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei.

Activitatea Comisiei parlamentare va continua, urmând să fie invitați la audieri reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile pentru a oferi Comisiei o expertiză cât mai bună privind subiectul pus în discuție și o evaluare echidistantă.

Activitatea Comisiei parlamentare de anchetă se rezumă la colectarea de informații, analizarea lor și formularea de recomandări, neavând atribuții de ordin juridic. Nu este rolul acestei comisii să acuze sau să condamne, Comisia are rolul de a face constatări.

Sursa citată a mai informat, de asemenea, publicul că activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului și opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.