22:39:59 23.04.2024
Stiri

Doctorul în filologie din Parlament, Nae-Simion Pleșca, explică de ce NU a votat pentru LIMBA ROMÂNĂ în Constituție: „O chestiune populistă”

Politică 02.11.2018 10:00 Vizualizări3014 Autor: Ziarul National
Doctorul în filologie din Parlament, Nae-Simion Pleșca, explică de ce NU a votat pentru LIMBA ROMÂNĂ în Constituție: „O chestiune populistă” Tribuna


Propunerea de a introduce pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Parlamentului proiectul de modificare a Constituției prin care se propunea ca limba oficială a R. Moldova să fie româna, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din decembrie 2013, a acumulat doar 21 de voturi liberal-democrate, liberale și popular-europene.

Aceasta a fost ultima ședință de Parlament când se putea discuta proiectul de lege care fusese avizat, în ultima jumătate de an, de toate comisiile parlamentare, cu excepția cele juridice, pentru numiri și imunități.

Socialiștii au propus organizarea unui referendum la acest subiect, comuniștii s-au declarat împotriva limbii române, iar democrații au invocat probleme legate de procedură pentru a nu vota.

CITIȚI și Limba ROMÂNĂ, RESPINSĂ în Parlamentul R. Moldova: Pentru schimbarea din Constituție au votat doar 21 de deputați. „RUȘINE!”

Unul dintre deputații care nu a votat pentru includerea acestui proiect de modificare a Constituției a fost deputatul democrat Nae-Simion Pleșca, doctor în filologie, taxat dur de către fosta sa colegă de partid, liberal-democrata Maria Ciobanu, care a promis că-i va scrie președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, cu solicitarea să-i retragă acest titlu științific.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Nae-Simion Pleșca ne-a spus că a votat pentru limba română în Constituție în cadrul comisiei parlamentare din care face parte, iar ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament ar fi fost o „chestiune populistă”.

„Genetic eu sunt român, iubesc și promovez limba și cultura română. Am făcut acest lucru și îl voi face în continuare. Nu am votat pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului, deoarece procedural nu era raportul Comisiei juridice și nu erau voturi. Această chestie nu are nimic cu dragostea și respectul meu față de limba română. Am votat pentru limba română în comisie. Acest proiect a fost o chestiune populistă, dar eu nu îmi permit să fiu populist în raport cu neamul, cultura și limba română”, a argumentat deputatul Pleșca.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md