Pavel Filip la CGM 2018: Doi factori în găsirea soluției pentru conflictul transnistrean – voința politică și atmosfera de încredere

Importanța soluționării conflictelor regionale și identificării noilor abordări în materie de securitate a fost discutată astăzi în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei de securitate de la Munchen, care se desfăşoară la Minsk.

Pavel Filip a vorbit despre experiența Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind că în acest caz soluția nu va putea fi adusă sau impusă din exterior – ea trebuie găsită și asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe de altă parte, implicarea partenerilor externi este importantă pentru a ajuta părțile să ajungă la un compromis.

În determinarea sa de a soluționa problema transnistreană, țara noastră este ajutată de UE, organizațiile internaționale precum ONU și OSCE, un rol activ revenind și colaborării cu Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Doi factori determinanți în găsirea soluției sunt voința politică și atmosfera de încredere. Iată de ce autoritățile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru a clădi cărămidă cu cărămidă o atmosferă de încredere și a-i convinge inclusiv cei sceptici că soluțiile pot fi găsite”, a spus premierul.

Pavel Filip a reiterat că țara noastră va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale, dar și să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Pentru a nu admite situații similare celei din regiunea transnistreană și a proteja interesele fiecărui stat, atenția urmează a fi concentrată pe prevenirea conflictelor.

Este important de consolidat și de dezvoltat tot ce înseamnă diplomație preventivă, avertizare timpurie și intervenție timpurie, ceea ce va permite evitarea conflictelor noi și concentrarea eforturilor pe reglementarea conflictelor existente, a conchis Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare