/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Avocata copilului, despre conferința „Amnesty” și elevii de la liceul L. Blaga: „Trebuie să modificăm Codul Contravențional”

missing
01 noiembrie 2018, ora 14:32

„Am fost sesizată și eu cu privire la acest caz, prima reacție a mea a fost că am condamnat public implicarea copiilor și am făcut apel la Ministerul Educației și la Direcția educație din Chișinău ca să intervină. Copilul trebuia să fie la ore. Ține de competența administrației școlii în contextul lipsei copilului și implicării lui în anumite acțiuni”, a declarat Maia Bănărescu de la tribuna Parlamentului.

Avocata copilului spune că, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pregătit un proiect de modificare a Codului Contravențional în această privință.

„În 2016 au mai fost cazuri similare. În 2017 am avut o intervenție, când copilul a fost încătușat în fața MAI. Examinând legislația, am constatat că nu este un mecanism de tragere la răspundere a adulților și am făcut un demers către prim-ministrul țării pentru a examina aceste cazuri. MAI a elaborat un act de modificare a Codului Contravențional de tragere la răspundere a persoanelor fizice și a celor juridice ca organizatori ai manifestărilor publice”, a declarat Maia Bănărescu.

Amintim că, audierea în Parlament a avocatei copilului a fost cerută de deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

Cazul face referire la o conferință de presă organizată de Asociația „Amnesty International Moldova”, unde a fost abordat subiectul legat de expulzarea celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, iar elevii de la Liceul „Lucian Blaga” au înscenat momentul reținerii cetățenilor turci, purtând pe cap cagule și funii la gât.

Directoarea executivă a „Amnesty International Moldova”, Cristina Pereteatcu, susține că asociația este victima unui atac și că, în acest mod, guvernarea arată că nu-i convine faptul că societatea civilă a abordat subiectul legat de expulzarea cetățenilor turci.

Amintim că, potrivit șefei Direcției generale, educație, tineret și sport din Chișinău, Rodica Guțu, directoarea Liceului „Lucian Blaga” din capitală, Valentina Olaru, a fost sancționată disciplinar după ce elevii au participat la acest eveniment.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram