Igor Dodon, decorat de patriarhul Kirill cu ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej”

Președintele Igor Dodon, care se află la Moscova într-o vizită de două zile, a fost decorat de patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, cu ordinul „Sf. Cuvios Serghie de Radonej”, gradul II.

Ordinul a fost înmânat „pentru atenția acordată sprijinului activ a inițiativelor publice bisericești ale Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Potrivit președintelui, în cadrul întrevederii cu patriarhul Kirill au fost discutate „mai multe chestiuni cu privire la sprijinirea valorilor ortodoxe și familiale în Republica Moldova”.

„Am menționat că popoarele noastre au valori spirituale comune și o Biserică ortodoxă comună. Biserica Moldovei este parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Ruse. Așa a fost, este și, sunt sigur că așa va fi în continuare. Мajoritatea covîrșitoare a credincioșilor creștini ortodocși din Moldova sînt de aceeași părere”, a menționat Igor Dodon.

Totodată, potrivit șefului statului, au fost puse în discuție termenele vizitei pastorale a patriarhului Kirill în Moldova.

Reamintim că patriarhul Kirill urma să efectueze o vizită pastorală în Republica Moldova în perioada 26-28 octombrie, însă cu câteva zile înainte a renunțat la această vizită.

Teologul Victor Gotișan a relatat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că această anulare va afecta foarte mult imaginea politică a lui Igor Dodon și a PSRM în general.

„Se vorbește în culise că Patriarhul Kiril este grav bolnav. Se pare că acestea nu sunt doar zvonuri. Kiril va fi recunoscut, de fapt, ca unul care a pierdut Ucraina definitiv. Eu cred că va afecta foarte mult imaginea politică a lui Igor Dodon și a PSRM în general, pentru că au creat niște așteptări pentru electoratul său. Este practic a treia oară într-un an când el se înțelege cu Kiril și acesta refuză să vină, iar vizita lui chiar putea crea un bust pentru imaginea sa și a partidului socialiștilor în general pentru parlamentare”, a menționat teologul Victor Gotișan într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.