Angela Merkel nu va mai candida la preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate. Actualul ei mandat de cancelar al Germaniei este ultimul

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat luni că în decembrie nu va mai candida la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi că actualul mandat al ei la şefia guvernului de la Berlin este ultimul, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

„Am un ferm sentiment că a sosit momentul să deschidem un nou capitol”, a spus Merkel în faţa presei.

„În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU”, a spus Merkel în faţa reporterilor, după rezultatul sub aşteptări al formaţiunii sale la alegerile regionale desfăşurate duminică în landul Hessa, scrutin la care CDU s-a clasat pe primul loc, obţinând conform sondajelor între 27% şi 29% din voturi, dar mai puţin cu peste 10% faţă de scrutinul precedent din 2013.

„În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Budestag şi (…) nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică|”, a clarificat şefa executivului german.

„Nu ne putem preface că nimic nu s-a întâmplat”, a admis Angela Merkel, făcând referire la rezultatul scrutinului din landul Hessa, care a fost de asemenea un fel de test electoral la nivel naţional şi succede altor două alegeri regionale la care CDU a fost dezamăgit de rezultate.

Pe de altă parte, ea a promis că nu îşi va alege un succesor, astfel că lasă liberă competiţia pentru conducerea partidului, care se anunţă destul de dură între susţinători.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.