/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Summit major în Istanbul. Patru lideri mondiali, Putin, Erdogan, Macron şi Merkel, cer menţinerea armistiţiului şi o nouă constituţie în Siria

missing
28 octombrie 2018, ora 10:08

Erdogan, împreună cu Vladimir Putin, liderul francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pentru a încerca sa găsească o soluţie durabilă la conflictul sirian, în care peste 360.000 de oameni au fost ucişi din 2011. Cele patru naţiuni „au subliniat importanţa unei încetări a focului”, potrivit unei declaraţii citite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la sfârşitul summitului de la Istanbul, scrie Mediafax.

Printr-o declaraţie comună adoptată la sfârşitul summitului s-a cerut înfiinţarea unui comitet pentru elaborarea unei noi constituţii siriene înainte de sfârşitul anului, “pregătindu-se astfel calea pentru alegeri libere şi corecte” în ţara distrusă de război. Declaraţia vorbeşte, de asemenea, despre “necesitatea asigurării accesului rapid, sigur şi neîngrădit al organizaţiilor umanitare pe întreg teritoriul Siriei şi a asistenţei umanitare imediate pentru a ajunge la toţi oamenii care au nevoie”. De asemenea, potrivit documentului adoptat sunt necesare crearea de condiţii “în întreaga ţară pentru întoarcerea în siguranţă şi voluntară a refugiaţilor şi a persoanelor strămutate”.

După o conferinţă de presă comună, Macron a cerut Rusiei, care sprijină guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, să exercite „o presiune foarte clară” asupra Damascului pentru o „încetare a focului stabilă şi durabilă în Idlib”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram