Moldova.org recomandă: DOR, ZdG, Recorder, Newsmaker

La finele fiecărei săptămâni, Moldova.org recomandă cititorilor săi articole din presa locală sau românească, apreciată de membrii echipei noastre ca fiind profesioniste și care respectă deontologia jurnalistică.

Decât o Revistă: [Colectiv] 50% șanse, povestea lui Cristian Matei

Se împlinesc trei ani de la tragedia din Colectiv, care a răpit zeci de vieți și a stins mii de zâmbete. Cristian Matei a filmat 42 de secunde din incendiul din Colectiv. Însă, aceste secunde l-au costat foarte mult. A scăpat, dar i-a trebuit mult timp ca să vrea să-și amintească prin ce calvar a trecut în acea încăpere cu prea puține căi de ieșire. Aflați povestea lui și a familiei lui în acest reportaj, prin care este redată lupta lui pentru viață și încercarea de a reveni la ceea ce a fost.

ZdG: Reportaj/ Viața printre gloanțe

„Este ora 6:00 dimineaţa. Încă dorm, când sunt sunat şi mi se spune că s-a declanşat alarma. Mă îmbrac într-un minut, iar în următorul sunt la destinaţie. Iau arma AKS 74U. Automatul Kalaşnicov este diferit de arma din lemn pe care o construiam cu tata pe când aveam vreo trei ani. Îmi prind la brâu geanta cu mască anti-gaz. Acum cântăresc 108 kg, dintre care 30 nu sunt ale mele”. Citiți un reportaj despre încăpăţânarea lui Vadim Chiriță de a rezista printre gloanțe.

Recorder: Video/ Salvarea Marianei

Timp de 24 de ani, Mariana Luceanu a fost asistentă medicală la cel mai mare spital public din România, Spitalul Universitar de Urgență București. A lucrat la Anestezie, dar în timpul gărzilor a făcut de toate: a resuscitat, a îngrijit oameni călcați de tramvai, copii arși, bătrâni sinucigași; a tras de tărgi, a muncit până n-a mai putut în haosul spitalului românesc în care toți fac de toate. Într-o zi, asistenta Mariana a decis să nu mai tacă. Să arunce o lumină peste fața nevăzută a sistemului medical, din care făcea parte. Declicul a fost tragedia de la Colectiv, în urma căreia Spitalul Universitar a devenit – ca tot sistemul medical românesc, de altfel – expresia neputinței și a lipsurilor în fața unei catastrofe de proporții nemaiîntâlnite. Mariana a simțit în acele zile de groază că se scufundă într-o mocirlă. „Toți ziceau că avem tot ce ne trebuie, dar noi nu aveam nimic”.

Newsmaker: Fake to fake. De ce oamenilor le place să trăiască în „bule” informaționale?

Deși subiectul știrilor false este discutat pe larg de mai mult timp, nici jurnaliștii, nici politicienii nu au o soluție pentru această problemă. Experții susțin că adesea, oamenilor le place să trăiască în astfel de „bule” și ei singuri devin voluntari fake. Iar în unele țări, lupta cu propaganda și știrile false se transformă într-o agendă de manipulare, pe care politicienii o folosesc în scopuri proprii.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.