‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Cum și-a transformat Victor Grib pasiunea pentru flori în afacere cu profit

FOTO. Cum și-a transformat Victor Grib pasiunea pentru flori în afacere cu profit

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea florilor este una dintre cele mai frumoase îndeletniciri din agricultură, dar pe cât de frumoasă pe atât de complicată, pentru că pe lângă multă muncă și atenție, această necestită și multe investiții.

Victor Grib din satul Trinca, raionul Edineț alături de întreaga familie se ocupă profesionist cu creșterea florilor de mai bine de 5 ani.

„Tot ceea ce fac la moment s-a dezvoltat dintr-un hobby pe care l-am practicat 10 ani. Am început a cultiva gladiole, pentru că acestea sunt florile mele preferate și le iubesc foarte mult. La moment, am peste 800 de soiuri de gladiole și peste 300 de soiuri de iris, gherghine, crizanteme”, ne-a explicat entuziasmat producătorul.

În anul curent, a plantat 6 500 de ghivece cu crizanteme de diferite culori și soiuri, care mai de care mai frumoase și mai mirositoare.

„Cresc crizanteme pe o suprafață de 50 de ari. Prefer mai mult florile care pot fi cultivate în câmp deschis și pe cele multianuale. Pentru a avea cele mai deosebite crizanteme procur rasadul din Olanda sau Polonia, le fel și bulbii pentru lalele”, se mândrește Victor Grib.

Recunoaște că banii investiți în afacerea mirositoare au fost munciți din greu, dar speră să comercializeze toate florile, astfel își va putea recupera investiția.

„Ghivecile pentru crizanteme le-am procurat în datorie, așa am convenit cu compania, acum adun ultimii bani pentru ca să mă achit, la fel și torful, pământul pentru cultivare. Este o afacere care cere investiții destul de mari, nu poți crește flori fără o sistemă de irigare performantă. Pentru cele 6 000 de ghivece de crizanteme am investit, fără muncă personală și a familiei, 150 de mii de lei. Dacă reușesc să vând toate florile, atunci voi putea să-mi recuperez cheltuielile, ba chair voi obține și un profit. Până acum, am vândut în proporție de 45-47% din flori”, a menționat tânărul.

Sunt implicați în această afacere toată familia și rudele. În anumite situații apelează și la zilieri, de 2-3 ori pe an, la plantare și recoltare.

„Pentru a avea flori cu care să te mândrești trebuie să realizezi mai multe lucrări. Începând cu depozitarea, înainte de plantare bulbii se pun la încolțire, înverzire, înrădăcinare după care urmează plantarea, distribuirea în câmp. Vara deja sunt alte lucrări specifice, cum ar fi irigarea, smulgerea buruienilor. Crizantemele au nevoie de apă, iar seceta din ultimii ani ne impune să apelăm la diferite metode pentru a ne dezvolta. În această vară, am achitat suplimentar un tractor care mi-a adus apă, fiecare udare m-a costat circa 1500 de lei ”, ne-a mai spus Victor.

Producătorul a menționat că, poate dezvolta o astfel de afacere doar cel care iubește cu adevărat florile, pentru că acestea simt, iar după aspectul lor poți vedea dacă s-a pus suflet.

„Vând florile la piața din regiunea noastră, vin 1-2 ori pe săptămână la Chișinău. O parte le-am comercializat unor primării pentru amenajare. Clienții sunt diferiți, cumpără flori și barbații, dar și femeile”.

‹ adv ›

Și-ar recunoaște crizantemele dintr-o mie, pentru că crede el, nu există vreun florar adevărat care să nu-și recunoască florile pe care le-a cresut.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii