Vinificatorii moldoveni au participat în premieră la expoziția „Salon Food & Spirits” din Bordeaux

Vinul Moldovei devine o prezență constantă la cele mai importante evenimente internaționale de profil. În premieră, 21 de vinării reunite sub umbrela brandului vinicol de țară au participat la expoziția „Salon Food & Spirits”, organizată de revista „Sommeliers International”. Evenimentul a avut loc în orașul Bordeaux – patria legendarelor vinuri franceze.

Expoziția are o importanță strategică pentru sectorul vitivinicol și adună anual vinificatori din toate colțurile lumii. În acest an 59 de expozanți și-au prezentat produsele de înaltă calitate, care au fost apreciate de peste 900 de vizitatori, printre care se numără comercianți, restauratori, somelieri, barmani și importatori.

Prezența vinificatorilor moldoveni la eveniment a fost posibilă datorită suportului oferit de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „ Prezența brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” la un eveniment desfășurat în una dintre cele mai importante regiuni vitivnicole mondiale nu poate să ne aducă decât beneficii. Am participat la expoziție cu vinuri create în zone unde clima este, practic, identică cu cea din Bordeaux. Sunt convins că pentru cunoscătorii francezi degustarea vinurilor moldovenești va fi o experiență cel puțin interesantă.”

După încheierea expoziției din Franța, Vinul Moldovei a fost apreciat cu calificative maxime la concursul „Inside Spirits Competition”, organizat de revista „Sommeliers International”.

În urma degustărilor și evaluărilor, 14 producători moldoveni au fost premiați. Prin urmare, brandul vinicol de țară și-a completat palmaresul cu 2 medalii de aur, 8 – de argint și 5 – de bronz.

Vinul Moldovei cucerește experți de talie mondială

În aceeași perioadă, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a avut o întrevedere cu unul dintre cei mai cunoscuți Master Somelier, președintele Asociației de Sommelier din Hong Kong și China – Nelson Chow.

Discuțiile au culminat cu degustarea mai multor mostre de „Wine of Moldova” din soiurile indigene Fetească Albă și Feteasca Neagră. La fel, a fost stabilit și un parteneriat de colaborare pe piața chineză, unde companiile vinicole autohtone participă activ la cele mai mari expoziții și târguri de profil. În aprilie 2019, Nelson Chow va efectută o vizită în țara noastră, urmând să-și aprofundeze cunoștințele despre Vinul Moldovei.

Nelson Chow, Master Somelier, președintele Asociației de Sommelier din Hong Kong și China: „Vinul Moldovei se remarcă prin calitatea înaltă și poartă o amprentă deosebită și autentică, conferită de soiurile autohtone crescute pe podgoriile acestei țări. Aceste caracteristici, care constituie acel semn distinctiv, garantează vinurilor moldovenești o mare popularitate în China. Iar pentru ca Wine of Moldova să devină și mai solicitat pe una dintre cele mai mari piețe din lume, se cer a fi organizate evenimente ce au ca scop educarea consumatorilor locali.”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.