Peste 30 de mii de cetățeni au semnat petiția ACUM adresată UE pentru investigarea furtul miliardului

Mișcarea de rezistență ACUM, din care fac parte partidele PAS, Platforma DA, precum și lideri de opinie din societatea civilă, a colectat peste 30.000 de semnături pentru petiția adresată instituțiilor europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Inițiatorii își propun colectarea a 50.000 de semnături.

Petiția ACUM a fost semnată online și fizic de cetățeni din toate raioanele țării și de conaționali de-ai noștri din Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Elveția.

Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția reieșind din faptul că, „din momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun leu, ci dimpotrivă au protejat și protejează în continuare persoanele implicate în acest furt”.

„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat Andrei Năstase, președintele Platformei DA.

Maia Sandu, lidera PAS, a îndemnat lumea să semneze petiția în continuare și să-și îndemne prietenii și rudele să o facă: „În piețe, în localități, în cămine și peste tot unde merg membrii ACUM, oamenii semnează cu încredere că Uniunea Europeană ne va ajuta să pedepsim hoții care au comis spălări de bani și au participat la furtul miliardului. Încă un efort comun și vom atinge ținta de 50 000 de semnatari! Haideți să ne mobilizăm, să semnăm Petiția adresată instituțiilor europene și să îndemnăm cel puțin 10 oameni să semneze.”

Petiția este adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF, Europol și urmează a fi înmânată instituțiilor UE în luna noiembrie 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.