‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Ana Şerbacova: Depozitul frigorific a fost o necesitate care ne-a ajutat să dezvoltăm...

FOTO. Ana Şerbacova: Depozitul frigorific a fost o necesitate care ne-a ajutat să dezvoltăm afacerea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru a putea furniza pe piaţă fructe şi legume o perioadă cât mai îndelungată, producătorii trebuie să identifice soluții sigure de păstrare a producţiei. Una dintre cele mai eficiente metode este construcţia depozitelor frigorifice, care crează şi menţin temperatura şi umiditatea optimă.

Ana Şerbacova, producătoare de fructe și pomușoare din raionul Dondușeni, a povestit, pentru Agrobiznes, că depozitul frigorific a fost o necesitate care a ajutat-o să-şi dezvolte afacerea.

„Nu avem suprafeţe mari pe care să producem cantităţi suficiente de fructe pentru export, însă în regiunea noastră sunt mai mulți producători. Noi cultivăm zmeură, prune şi mere. Am decis că, ar fi mai raţional să colectăm fructele de la consăteni şi să exportăm. Însă, ne-am confruntat cu o altă problemă – păstrarea, deoarece nu reuşim întotdeauna să colectăm cantitatea suficientă de fructe, iar unele se alterează în câteva ore cum ar fi zmeura, dacă nu sunt prerăcite. Împreună cu  soțul am decis să construim un depozit frigorific modern. Am elaborat un proiect pentru prerăcirea şi păstrarea fructelor, costul acestuia era de 3 milioane de lei. Chiar dacă suma părea la început mare, am solicitat suport din partea proiectului USAID/APM şi am primit un grant în valoare de 780 de mii de lei, apoi am luat un împrumut bancar şi am construit acest depozit. Are o capacitate de 500 de tone şi timp de 2 ore reduce temperatura fructelor aduse direct din câmp la temperatura normală de păstrare. Continuă construcţia, deoarece dorim încă o cameră cu capacitatea de 250 de tone, un tunel de congelare şi o linie de sortare. Acest figider este salvatorul nostru, aşa putem fi liniştiţi, dacă apar careva dificultăți putem păstra fructele până când sunt preţurile mai înalte”, a explicat Ana Şerbacova.

Sergiu Berbec, directorul companiei care a construit frigiderul, ne-a spus că în ultimii ani se observă o creștere a numărului de persoane interesate de depozitele frigorifice.

„ Acest frigider are capacitatea de 500 de tone şi este deja dat în exploatare. Vom mai construi adăugător un tunel de congelare la minus şi o linie de sortare, este un proiect complex. Am construit în Cantemir un depozit frigorific pentru struguri cu o capacitate de 2500 de tone, la moment construim un alt depozit pentru mere cu capacitatea de 5000 de tone. Fiecare depozit frigorific are sarcina lui tehnică, în dependenţă de produs şi capacitate. Pentru a costrui acest depozit frigorific am avut nevoie de 5 luni. Cred că producătorii trebuie să dețină frigidere moderne, deoarece piaţa cere calitate, iar fără prerăcire unele fructe se alterează în câteva ore”, a explicat Sergiu Berbec.

‹ adv ›

Problema păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă devine actuală atunci, când este necesar de menținut strict regimul de temperatură, în tot lanțul de mișcare a produselor: compania producătoare, punctul de distribuție și consumatorul final. Un element cheie în acest lanț se consideră existența camerelor frigorifice de păstrare a producției, atât la producători, cât și la rețelele de distribuție.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›