Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe saudit critică uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi


Ministrul de externe saudit Adel Ahmed Al-Jubeir la ONU la New York în septembrie 2018
Ministrul de externe saudit Adel Ahmed Al-Jubeir la ONU la New York în septembrie 2018

Ministrul de externe saudit a declarat astăzi că „niciodată nu trebuie să se mai repete” uciderea unui jurnalist critic la adresa regimului, cum s-a întâmplat cu Jamal Khashoggi. Acesta a fost ucis pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudit din Istanbul, iar de atunci, regimul de la Riad și-a schimbat de mai multe ori, radical, declarațiile legate de acest caz, dar nici până astăzi nu sunt cunoscute detaliile crimei. Aflat în Indonesia, ministrul de externe saudit a promis că toți cei vinovați vor fi judecați după o ancheta „care va intra în toate detaliile”.

Se așteaptă ca președintele Turciei, Recep Tayyip Erogan să facă publice toate informațiile deținute de anchetatorii turci în legătură cu cazul Khashoggi.

Preşedintele american Donald Trump, unul din principalii aliați ai Arabiei Saudite, a declarat luni că „nu este mulţumit” de explicaţiile autorităţilor de la Riad.

Jamal Khashoggi, jurnalist critic la adresa puterii de la Riad, refugiat în Statele Unite, a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Potrivit oficialităților şi mass-mediei din Turcia, în consulat es-a aflat o echipă saudită special trimisă pentru a-l ucide pe journalist. Cadavrul nu a fost încă descoperit. Iniţial, autoritățile saudite au susţinut că Khashoggi a părăsit în viaţă consulatul, după care sâmbătă, Riadul a recunoscut că jurnalistul a fost ucis. Explicația este că acesta ar fi murit în urma altercației cu alți clienți din consulatului.

XS
SM
MD
LG