01:35:38 20.04.2024
Stiri

O companie ucraineană construiește fabrici în R. Moldova în baza impozitelor neachitate?

Economie 15.08.2015 16:27 Vizualizări1936 Autor: Ziarul National


O companie ucraineană construiește fabrici în R. Moldova în baza impozitelor neachitate?

Dosar // „TB Fruit”, acuzat de eschivare de la achitarea a 300 mln. de hrivne

Holdingul ucrainean „TB Fruit”, cel care construiește în Edineț o fabrică de conserve, este implicat în câteva fraude financiare în Ucraina. În privința companiei „TB Sad”, ce reprezintă o parte a acestui holding, deja este deschis un dosar penal pentru eschivarea de la plata impozitelor în proporții deosebit de mari. Ies la lumină și alte încălcări ale acestui holding.

Achită impozitele și poți fi liniștit

Serviciul fiscal învinuiește firma „TB Sad” de încheierea unor afaceri fictive în scopul eschivării de la achitarea impozitelor. Potrivit zahid.net, acest lucru reiese din hotărârile primei instanțe de judecată. Vă întrebați: Ce reprezintă „TB Sad” și „TB”? Potrivit datelor publicației „Наши деньги. Львов” (Banii noștri. Lvov), „TB Sad” îi aparține, în proporție de 99%, businessmanului Taras Barșciovski din Lvov și face parte din grupul „TB Fruit”, cel care în anul 2013 a început construcția unei fabrici în or. Edineț. „TB” sunt inițialele cu caractere latine ale numelui fondatorului și proprietarului acestui grup de companii.

În luna mai curent, a demarat urmărirea penală conform art. 212 p.3 al Codului penal al Ucrainei. Oamenii legii învinuiesc întreprinderea de neachitarea în bugetul de stat a sumei de 300 mln. de hrivne, ceea ce la timpul încălcărilor legii constituia 25 mln. de euro. Cu atâția bani ar putea fi construite încă 5 fabrici.

„Zahid.net” mai scrie că magistrații sunt convinși de faptul că, pe durata a doi ani (2013-2014) , contrar legii, firma respectivă s-a bucurat de un regim special de achitare a impozitelor, care prevede că întreprinderile agricole sunt scutite de TVA pentru mărfurile sau serviciile prestate.

Când firma arăta că se ocupă cu agricultura, aceasta avea dreptul să nu achite TVA. Astfel, valoarea TVA rămânea pe conturile întreprinderii în întregime și compania putea utiliza banii în scopuri de producere. Paradoxal, dar nimeni nu și-a pus întrebarea dacă „TB Sad” este într-adevăr un producător de mărfuri agricole.

În sfârșit, în anul curent, funcționarii Serviciului Fiscal din Lvov au efectuat un control și au depistat „lipsa oricărei producții agricole produse de „TB SAD” SRL (mere, pere, vișine, prune, afine, scorușe) în baza mijloacelor arendate”. În acest mod, firma trebuie să restituie întreaga TVA neachitată în vistieria Ucrainei!

Lumea fictivităților

„Zahid.net” precizează faptul că, potrivit materialelor cauzei penale, reiese că întreprinderea nu a reflectat vânzarea mărfurilor pentru câteva întreprinderi, printre care și uzina-fiică „Яблуневый дар”. „TB SAD” nu a reflectat în declarație nici achitarea serviciilor pentru îngrijirea livezilor SRL „Альтера Запад” din Kiev și SRL „Семикс” din Donețk. Totodată, „Семикс” figurează și într-un alt dosar penal – împotriva factorilor de decizie de la „НАЭК „Энергоатом”, fiind suspectat de primirea mijloacelor proporții deosebit de mari. Firma se află pe lista companiilor bănuite de acte fictive. În plus, anchetatorii au verificat afacerile financiare ale „TB Sad” cu o serie de întreprinderi din diferite regiuni ale Ucrainei.

La încheierea anchetei, la cele 25 de milioane de euro neachitate la buget în urma afacerilor fictive se vor mai adăuga alte amenzi și sancțiuni, ce vor majora substanțial suma pe care va trebui s-o achite „TB Sad”.

Banii – acum, puieții… peste 3 ani

Mass-media din Ucraina, de la începutul anului 2014, descriu schema conform căreia companiile transferă destul de vioi bani pe conturile unor firme engleze pentru mărfuri pe care așa și nu le mai primesc. Mai târziu, încearcă să-și întoarcă „datoriile”. În această perioadă instabilă pentru Ucraina, schema de transferare a banilor în firme off-shore a devenit una foarte populară. Începând cu primăvara anului trecut, compania „TB Fruit” e remarcată în unele scheme legate de transferarea mijloacelor bănești în Marea Britanie.

Astfel, Judecătoria din Lvov, în luna aprilie 2014, a obligat compania „Gateborg Solutions LTD” să-i returneze SRL „Агробизнесресурс” suma de 11 120 000 de euro, scrie „Наши деньги. Львов”. Compania engleză „Gateborg Solutions LTD” a primit în aprilie 2014 acești bani în calitate de plată pentru marfa pe care așa și n-a mai expediat-o cumpărătorului. Judecata a stabilit că, la 24 aprilie 2014, între compania înregistrată în Londra (vânzătorul) și „Агробизнесресурс” (cumpărătorul) a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare, conform căruia întreprinderea trebuia să cumpere 17 milioane de puieți altoiți de vișin (!).

Ce înseamnă 17 milioane de puieți? Cu o așa cantitate s-ar fi putut sădi 310 kilometri pătrați de livadă! E o cantitate impresionantă ce ar putea fi comparată cu suprafața tuturor insulelor din Malta sau dublul suprafeței statului Liechtenstein. Conform contractului, prețul unui puiet era de 1,2 euro (pentru comparație, în R. Moldova un puiet de vișin costă, în medie, 0,6 euro). În total, suma contractului urma să constituie 20,4 milioane de euro!

Schema „Datorie – rambursare”

SRL „Агробизнесресурс” este o companie relativ tânără, fondată în noiembrie 2013, iar proprietar a 99% din companie este SRL „TB Sad” și doar 1% îi aparține lui Zinovi Zakopeț. Conform materialelor procesului penal, anume acest Zinovi Zakopeț a semnat contractul din partea „Gateborg Solutions LTD”.

Prezintă interes faptul că aceasta nu este prima datorie a companiei engleze către întreprinderile lui Taras Borșciovski. După datele registrului penal, SRL „Яблуневый дар” încearcă prin intermediul judecății să recupereze de la „Gateborg Solutions LTD” plata în avans în sumă de 3 190 000 de euro pentru marfă (concentrat de suc de mere), pe care așa și nu a mai primit-o. Și acest contract este semnat din partea companiei engleze de către Zinovi Zakopeț.

Conform hotărârii de judecată, tot pentru concentratul de suc de mere, pentru care compania a plătit, dar așa și nu l-a mai primit, alte 6 milioane de euro „Gateborg Solutions LTD” trebuie să achite SRL „Танк Транс” (de asemenea, companie a lui Taras Borșciovski).

Concentratul de suc de mere și compania „Gateborg Solutions LTD” ies la iveală și în altă istorie.

În ianuarie 2013, SRL „ОККО-Нефтепродукт” și SRL „Концерн Хлебпром” au încheiat cu „Gateborg Solutions LTD” contracte pentru livrarea concentratului de suc de mere, scrie „Lviv.ua”.

Companiile i-au livrat firmei engleze marfă în valoare de 11,5 și, respectiv, 12 mln. de euro, dar n-au primit niciun euro drept plată.

Conform datelor „DueDill”, formal, proprietar al „GateborgSolutions LTD” este compania „Bridgepoint AG”, înregistrată pe Insulele Marshall – off-shore!

„Investitori de bună credință”

Reamintim că sosirea companiei „TB Fruit” în R. Moldova de asemenea a fost însoțită de un scandal. În octombrie 2013, Ministerul Economiei, condus la timpul respectiv de Valeriu Lazăr, a anunțat un concurs pentru selectarea rezidenților parcului industrial din Edineț. Reprezentanții industriei de prelucrare erau convinși că „pentru compania „TB Fruit” a fost rezervat din timp un loc în parcul industrial, a fost garantat sprijinul statului”, iar aceștia erau banii contribuabililor din Moldova în sumă de 9 milioane de lei.

Fabrica din Edineț ar fi trebuit să fie dată în exploatare încă vara trecută. Însă, proprietarii fabricii așa și nu și-au respectat angajamentele asumate în fața comisiei de concurs a parcului industrial. Sezonul de prelucrare a merelor a început încă în luna iulie, dar fabrica din Edineț nu a fost încă pusă în funcțiune.

Astfel, unul dintre potențialii cumpărători de mere de la fermierii din raionul Edineț se confruntă cu probleme financiare grave în Ucraina. Desigur, capacitățile existente sunt suficiente pentru a procesa până la 400 de mii de tone de mere pe sezon. Dar, oare nu vă pare rău de cele 9 mln. de lei pe care Guvernul Republicii Moldova i-a investit în infrastructura parcului industrial?

Cumpărătorul insolvabil

Astăzi putem fi convinși că banii, într-o formă sau alta, trebuie să ajungă la trezoreria statului. În Ucraina strâng cureaua. Guvernul intenționează să elucideze fiecare infracțiune semnificativă pentru a face lumină în aceste cazuri, pentru că e nevoie de a colecta de undeva bani în buget... Această istorie nu ne-ar fi trezit interesul, dacă nu ar fi fost lezate interesele fermierilor noștri de la nordul republicii.

Astăzi, reprezentanți ai companiei ucrainene încearcă să capteze încrederea fermierilor noștri ca să-și facă rezerve de materie primă. Dar au pomicultorii vreo garanție că nu vor nimeri într-o capcană? S-ar putea să rămână și fără mere, și fără bani…

Veaceaslav Cojocari


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md