Ce s-a întâmplat în lume: Parlamentul macedonian a votat pentru redenumirea țării

Trump declară că SUA abrogă tratatul nuclear, Rusia avertizează cu privire la represalii

Președintele Donald Trump a declarat că Washingtonul va ieși din tratatul din epoca „Războiului Rece” care a eliminat o clasă de arme nucleare din cauza încălcărilor rusești, declanșând un avertisment cu privire la măsurile de retorsiune de la Moscova, transmite Reuters.

Tratatul privind forțele nucleare intermediare, negociat de către președintele de atunci Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, a impus eliminarea rachetelor nucleare și convenționale de rază scurtă și intermediară de ambele țări.

Autoritățile americane consideră că Moscova se dezvoltă și a implementat un sistem lansat la sol, încălcând tratatul INF, care i-ar permite să lanseze o grevă nucleară pe Europa în scurt timp. Rusia a negat în mod consecvent o astfel de încălcare.

Deraierea de tren din Taiwan ucide cel puțin 17 persoane

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și 137 rănite în deraierea unui tren de pasageri în Taiwan, transmite BBC News.

Autoritățile din domeniul feroviar declară că investighează accidentul care a avut loc în județul Yilan la ora 16:50 ora locală (08:50 GMT) duminică.

Un total de 366 de persoane se aflau în trenul de mare viteză care călătorea între Taipei și estul județului Taitung, când toate cele opt căruțe au deraiat.

Agenția Centrală de știri din Taiwan raportează că zeci de persoane ar putea fi încă prinse.

Parlamentul Macedoniei a votat pentru schimbarea numelui țării

Parlamentul macedonean a făcut un pas esențial spre redenumirea țării în „Macedonia de Nord”, o acțiune care va încheia o dispută de zeci de ani cu Grecia și va deschide calea Skopiei să adere la NATO și la Uniunea Europeană, anunță Radio Free Europe.

Cu o majoritate de două treimi din voturile a 80 de membri ai parlamentului macedonean, 120 de membri au votat pentru schimbarea numelui după o săptămână tensionată de dezbateri, negocieri în spatele camerei și întârzieri care au împins votul în ultimele ore ale lunii octombrie 19.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.