Cum poți să-ți schimbi medicul de familie

Medicul de familie asigură asistența medicală și socială tuturor pacienților indiferent de vârstă, sex sau patologie și reprezintă legătura dintre comunitate și sistemul național de sănătate. Medicul de familie abordează pacientul atât în condiții de sănătate, cât si în condiții de boală; are rolul de a supraveghea și menține starea optimă de sănătate și de a promova un stil de viață sănătos, de a depista o boală cronică în faza incipientă și de a preveni și trata complicațiile unei afecțiuni.

Ce ne facem însă atunci când medicul de familie este departe de locul nostru de trai, sau din anumite considerente personale dorim să mergem la alt medic de familie?

Pe site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (cnam.md) găsim un articol în care sunt descriși pașii pe care trebuie să-i faci atunci când decizi să-ți schimbi medicul de familie:

  1. Adresaţi-vă medicului de familie ales, pentru a obţine acordul de a vă înscrie pe lista sa;
  2. Completaţi un model de cerere, pe care-l găsiți pe site;
  3. Depuneţi cererea la medicul de familie, dacă vă înregistraţi pentru prima dată sau schimbaţi medicul în cadrul aceleiaşi instituţii medicale;
  4. În 10 zile, instituţia medicală vă va informa despre înregistrarea pe lista medicului;
  5. Pentru schimbarea medicului de familie într-o altă instituţie medicală, depuneţi personal cererea la serviciile de relaţii cu beneficiarii ale CNAM, care se află în cadrul agenţiilor teritoriale ale companiei, în fostele centre ale medicilor de familie ori în spitalele raionale. În maximum 10 zile, reprezentanţii Serviciului de relaţii cu beneficiarii al CNAM vă va informa despre modificarea datelor în sistemul informaţional în ceea ce priveşte înregistrarea pe lista medicului.
  6. Accesaţi rubrica „Verificarea înregistrării la medicul de familie” de pe site-ul cnam.md, pentru a verifica la ce medic de familie sunteţi înregistrat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare