Ce trebuie să ai pregătit în caz de cutremur, accident, catastrofă naturală

Trăim într-o lume unde în fiecare clipă se întâmplă câte un accident, o explozie, un cutremur, o inundație. Doar că asta se întâmplă în diferite părți ale lumii. Totuși, accidentul nefericit de acum câteva săptămâni, când a avut loc explozia dintr-un bloc de locuit în sectorul Râșcani al Chișinăului, ne-a demonstrat că trebuie să fim pregătiți oricând pentru situații de urgență.

În urma acelei explozii, mai mult de o sută de oameni, locuitori ai blocului au rămas fără adăpost. Eforturile conjugate ale autorităților și oamenilor care au sărit în ajutor (au fost mulți), au permis locuitorilor blocului să beneficieze de adăpost și un minim de condiții de viață.

Ne-am dat seama că știm prea puține despre kit-ul de urgență care trebuie să fie la îndemâna fiecărui om.

Pentru că niciodată nu știi când îți va prinde bine, trebuie să organizezi un rucsac comod, ușor de transportat. În el trebuie să ai:

  • Apă – în sticle mici, din plastic, sau un recipient pentru apă;
  • Mâncare – alegeți alimentele care nu trebuie păstrate la frigider sau pregătite: conserve de mâncare preparată, carne uscată, ceai, fructe uscate, cafea;
  • Haine – un schimb de haine care să includă tricou, pulover, șosete, pelerină de ploaie;
  • Medicamente – analgezice, antiseptice, bandaje, tifon, un prosop și săpun;
  • Radio și baterii de rezervă – în caz de cutremur sau orice altă catastrofă naturală nu poți miza pe bateria telefonului pentru a afla ce se întâmplă în jurul tău;
  • Lanternă și baterii de rezervă – trebuie să fie păstrate la îndemână;
  • Actele familiei – sau o copie a tuturor actelor înclusiv testamente, procuri, acte bancare, numere de telefon importante.

S-ar putea spune că în cazul unei catastrofe, nimic nu te poate ajuta. Dar în situația când totuși ai supraviețuit, este mai bine să-ți oferi șansa de a fi în siguranță, să ai un minim de mâncare, apă, căldură, lumină și informație.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.