Tudor Ulianovschi a discutat relațiile moldo-britanice cu oficiali din cadrul MAE al Regatului Unit

Progresele înregistrate în dialogul bilateral între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, modalităţile de impulsionare a acestuia în diferite domenii au fost discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu directorul pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului de la Londra, Martin Harris.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii privind stadiul actual al relațiilor bilaterale, menționând că un pas important în aprofundarea acestora și sincronizarea lor la noile circumstanțe, care se vor forma după Brexit, l-a constituit vizita șefului diplomației moldovenești la Londra în luna iunie 2018.

Potrivit unui comunicat de presă, în opinia directorului Martin Harris, relațiile moldo-britanice constituie un parteneriat eficient de cooperare pe toate dimensiunile, în acest context fiind exprimate mulţumiri Republicii Moldova pentru solidaritatea pe care a manifestat-o în cazul atacului cu agent chimic din Salisbury în martie 2018.

Referindu-se la ultimele evoluții geopolitice și de securitate din lume și regiune, Tudor Ulianovschi și Martin Harris au reiterat pozițiile statelor lor privind condamnarea unor asemenea acte, care ameninţă securitatea internaţională şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Totodată, a fost subliniat caracterul hibrid al ameninţărilor cu care se confruntă societăţile noastre şi necesitatea imperativă de a coopera la nivel bilateral, regional şi internaţional pentru contracararea acestora. În acest sens, Tudor Ulianovschi a salutat desemnarea unui ataşat militar al Marii Britanii în Republica Moldova.

Vorbind despre relaţiile viitoare ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană, Martin Harris a afirmat susţinerea acordată de către autoritățile de la Londra a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, declarând că Marea Britanie nu îşi doreşte să vadă țara noastră „pe o altă cale decât cea a integrării europene”.

În context, oficialul britanic a subliniat importanţa dezvoltării democratice şi economice a ţării noastre şi consolidarea capacităţilor de apărare, reiterând disponibilitatea Marii Britanii de a oferi toată asistenţa Republicii Moldova prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Cei doi oficiali au abordat şi provocările cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în obţinerea vizei de călătorie în Marea Britanie.

În contextul informaţiilor publicate în mass-media privind re-aderarea Regatului Unit la Acordul internaţional privind Achiziţiile Publice şi poziţia reticentă a Republicii Moldova în acest sens, ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat interesul ţării noastre de a simplifica accesul cetățenilor și furnizorilor economici din Republica Moldova pe piaţa achiziţiilor publice a Marii Britanii, procesul oneros de obţinere a vizelor fiind un impediment major în acest sens.

Directorul Martin Harris a asigurat autorităţile de la Chişinău privind disponibilitatea Ministerului de Interne britanic de a examina problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în procesul de obţinere a vizelor, în vederea identificării soluţiilor care vor îmbunătăţi procedurile existente.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.