02:04:36 29.03.2024
Stiri

Raportul GLOBAL despre starea populației lumii în 2018: ​R. Moldova - în categoria țărilor cu fertilitate SCĂZUTĂ. „Tendințele trezesc ÎNGRIJORĂRI”

Social 19.10.2018 15:20 Vizualizări1548 Autor: Ziarul National
Raportul GLOBAL despre starea populației lumii în 2018: ​R. Moldova - în categoria țărilor cu fertilitate SCĂZUTĂ. „Tendințele trezesc ÎNGRIJORĂRI”
Poză simbol


Raportul global „Starea Populației Lumii 2018”, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și UNFPA Moldova, plasează R. Moldova printre cele cinci state ale lumii care au fertilitate scăzută.

În R. Moldova, ca și în Portugalia, Singapore, Grecia sau Coreea de Sud, cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

„Tendințele trezesc anumite îngrijorări demografice. În prezent, Republica Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă”, susține secretarul general de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Potrivit șefei Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz, unei femei de vârstă reproductivă din R. Moldova îi revin în prezent, în medie, 1,6 copii născuți, ceea ce reprezintă cea mai mică rată a fertilității de la Independență încoace.



Specialiștii au ținut să remarce faptul că, în anul 2017, s-au născut cei mai puțini copii din ultimii ani - circa 30 de mii, cu peste patru mii mai puțin decât în 2016.

Menționăm că, potrivit aceluiași raport global, țările cu fertilitate mare, unde femeile au mai mult de patru copii, sunt cele sărace din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind țara cu cea mai mare fertilitate din lume. Aici, o femeie are, în medie, șapte copii.

La polul opus, provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume - 1,1 copii per femeie.

În prezent, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni, iar zilnic se nasc peste 300 000 de copii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md