Ambasadorul Tatiana Pârvu a avut o întrevedere cu președintele Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Tatiana Pârvu, s-a întâlnit cu președintele Curții Penale Internaționale (CPI), Chile Eboe-Osuji și cu Grefierul Curții, Peter Lewis.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, în cadrul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii privind activitatea CPI și modul în care Statele Părți ar putea susține Curtea în îndeplinirea mandatului său.

Ambasadorul Tatiana Pârvu a menționat importanța universalizării Statutului de la Roma al CPI.

La rândul său, Chile Eboe-Osuji a vorbit despre provocările cu care se confruntă Curtea, inclusiv prin prisma eforturilor de promovare a independenței procesului de justiție, subliniind în acest sens indispensabilitatea asigurării unei susțineri bugetare adecvate.

Ambasadorul a reiterat sprijinul din partea autorităților Republicii Moldova și importanța pe care o acordă activităților înaltei instanțe.

În context, a fost relevată contribuția Ministerului Justiției și Procuraturii Generale în calitate de organe naționale responsabile de implementarea prevederilor Statutului de la Roma.

Președintele CPI a apreciat disponibilitatea ministrului Justiției, Victoria Iftodi, de a participa la evenimentul de nivel înalt care va avea loc sub egida instituției la Tbilisi, la finele lunii octombrie 2018.

În timpul discuției cu Grefierul CPI, Peter Lewis, au fost reliefate unele aspecte ale activității curente ale Curții. De asemenea, s-a discutat reprezentarea geografică a angajaților Grefei, inclusiv a Republicii Moldova.

Republica Moldova a semnat Statutul de la Roma a Curții Penale Internaționale în septembrie 2000 și l-a ratificat în septembrie 2010, tratatul intrând în vigoare pentru țara noastră la 1 ianuarie 2011.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.