(video) Premieră pentru Euro NCAP. A pus la încercare tehnologiile de conducere autonomă de pe 10 maşini noi

Automobilele devin din ce în ce mai avansate, deoarece producătorii lucrează pentru a atinge un obiectiv tot mai comun – dezvoltarea de vehicule autonome care se vor conduce singure.

Până la apariţia autovehiculelor cu autopilot sigur încă mai este mult de parcurs, dar tehnologiile de asistenţă devin tot mai răspândite, chiar și în mașinile prezentului. Aceste sisteme ajută șoferul să mențină o viteză constantă, să păstreze o distanță sigură față de mașina din față și să mențină vehiculul în centrul benzii, combinând sistemul inteligent de control al vitezei de croazieră cu cel care menţine automobilul pe centrul benzii.

În context, beneficiul pentru șoferi este că sunt susținuți în condusul în condiții de siguranță și se confruntă cu mai puțin stres.

FOTO: autoguide.com

Tehnologiile disponibile pe piață astăzi sunt destinate în special utilizării pe drumuri bine marcate, cum ar fi autostrăzile. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că aceste sisteme nu pot fi activate şi pe alte tipuri de drumuri, pe care producătorul recomandă ca acestea să nu fie utilizate și în cazul în care utilizarea acestora ar fi necorespunzătoare.

Un sistem de asistență bun va ajuta conducătorul auto să şofeze în condiții de siguranță, fără a duce la suprasolicitarea sistemului. Acesta va monitoriza în mod eficient utilizarea sa necorespunzătoare, cum ar fi conducerea fără mâini pe volan, și va reaminti șoferului să rămână atent. Șoferul trebuie să activeze sistemul dorit pentru fiecare călătorie, spre deosebire de sistemele de intervenție active mereu, cum ar fi frânarea autonomă de urgenţă (AEB) sau Lane Keep Assist.

Peste 70% dintre conducătorii de mașini consideră că este deja posibil să achiziționeze un automobil care să se poată conduce, potrivit unui nou sondaj de consum #TestingAutomation, comandat de Euro NCAP, Global NCAP și Thatcham Research. Cercetarea a fost efectuată pe parcursul lunii octombrie 2018 și a inclus 1.567 proprietari de autovehicule din China, Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și SUA.

Publicat pentru a coincide cu prima evaluare Euro NCAP a tehnologiei automatizate de conducere, concluziile sondajului sunt în contrast cu capacitățile actuale ale acestor sisteme și evidențiază confuzia semnificativă care există între consumatorii de autovehicule atunci când vine vorba de realitatea conducerii automate sau autonome.

Ca parte a angajamentului său continuu de a evalua independent avantajele noilor tehnologii de siguranță a autovehiculelor, Euro NCAP a testat performanța comparativă a așa-numitelor sisteme Highway Assist în zece automobile noi: Audi A6, BMW Seria 5, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz C-Class, Nissan LEAF, Tesla Model S, Toyota Corolla și Volvo V60.

Highway Assist combină sistemele Adaptive Cruise Control, Lane Centering şi Speed Assist pentru a sprijini șoferul în diverse situații când conduce pe autostrăzi sau drumuri bine marcate.

Constatările cheie ale acestor concluzii ale Euro NCAP sunt:

  • Nici o mașină de pe piață nu oferă automatizare completă sau autonomie în procesul de condus!
  • Mașinile de pe piață de astăzi pot oferi asistență șoferului, dar acest lucru nu ar trebui să fie confundat cu procesul de conducere automată. Șoferul rămâne pe deplin responsabil pentru conducerea în condiții de siguranță!
  • Folosită corect, această tehnologie poate ajuta șoferul să mențină o distanță sigură, o viteză stabilă și să rămână în banda de rulare fără să iasă din aceasta!
  • Aceste sisteme nu ar trebui utilizate în alte situații decât pentru cele care au fost proiectate și conducătorii auto nu ar trebui să se bazeze pe acestea ca alternativă la conducerea în siguranță și controlată!
  • Producătorii auto au implementat diferite abordări faţă de cum sunt aplicate tehnologiile de asistență a șoferilor, în ceea ce privește nivelul de asistență acordat!
  • Testele Euro NCAP evaluează și evidențiază aceste diferențe și gradul diferit de suport pentru șoferi, oferit de fiecare constructor.

“Mesajul Euro NCAP din aceste teste este clar – autovehiculele, chiar și cele cu sisteme avansate de asistență pentru șoferi, au nevoie de un șofer vigilent și atent în spatele volanului în orice moment! Sistemele pasive și active de ultimă generație trebuie să rămână disponibile în fundal ca un back-up pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”, a declarat Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP.

FOTO: fortune.com

Ce au presupus testele Euro NCAP:

Pentru a oferi consumatorilor o imagine realistă asupra capabilităților actualelor sisteme de asistență a conducătorilor auto, Euro NCAP a elaborat o serie de teste pentru a evalua performanța acestora în scenarii de trafic critice, simulate pe o pistă de testare.

Sistemul adaptiv de control al vitezei de croazieră (ACC) este un sistem care ajustează automat viteza de croazieră a mașinii ca răspuns la un vehicul mai lent care se deplasează în faţă, menținând o distanță sigură faţă de acesta. ACC funcționează independent și în plus față de alte sisteme de asistare a șoferului, deja evaluate de Euro NCAP, cum ar fi asistența AEB și cel de menţinere în bandă, care continuă să funcționeze în fundal.

Elementul ACC al Highway Assist este testat într-o versiune extinsă a testului AEB al Euro NCAP, cu viteze de apropiere de obstacol, care se potrivesc cu cele observate pe autostrăzile europene. Aceste sisteme sunt concepute pentru a adapta viteza atunci când se apropie de un vehicul aflat în mişcare lentă sau când acesta frânează și, în general, ele se comportă foarte bine. Cu toate acestea, nu toate sistemele funcționează la fel de bine în testele în care vehiculul se apropie de un vehicul care s-a oprit.

Cele mai dificile teste pentru aceste sisteme de asistare a șoferului sunt scenariile “cut-in” și “cut-out”. În testul “cut-in”, o mașină din banda adiacentă se mută brusc în banda alăturată, chiar în fața mașinii de testare. Acesta este un lucru care se întâmplă în traficul de zi cu zi și un șofer care este mereu ochi şi urechi va anticipa de obicei manevra colegului său din timp și respectiv va reduce viteza.

În scenariul “cut-out”, o maşină părăsește banda brusc pentru a evita un impact cu un vehicul oprit înaintea sa, lăsându-i sistemelor de asistenţă a automobilului care era în spatele său doar o perioadă scurtă de timp pentru a identifica obstacolului şi pentru a reacţiona la situația creată.

Un al doilea set de teste a fost dezvoltat pentru a evalua funcția de menţinere a maşinii pe centrul benzii de rulare. Cantitatea de suport din partea direcției, furnizată de fiecare sistem, este determinată într-un așa-numit test S-bend la diferite viteze. Un sistem bun de suport va continua să sprijine șoferul în timpul manevrei și nu se va “împotrivi” sau dezactiva.

Un alt test măsoară cantitatea de efort a direcției, necesară șoferului pentru a se deplasa în jurul unui mic obstacol de pe carosabil, cum ar fi ocolirea unei gropi.

Toate testele au fost efectuate pe o pistă specială cu benzi bine marcate, iar pentru scenariile “cut-in” și “cut-out” a fost utilizat un vehicul “fictiv” controlat de un robot pentru testarea în siguranță.

Asistența la viteză este o altă funcție care va fi necesară în cazul în care autovehiculele vor deveni autonome în condus. Sistemele actuale variază de la unele foarte simple, în care șoferul stabilește viteza la care mașina ar trebui să fie limitată, până la unele sofisticate. Sistemul Intelligent speed adaptation (ISA), de exemplu, utilizează date de pe hărțile digitale și/sau date vizuale de la o cameră, pentru a identifica limita de viteză locală și, la discreția conducătorului auto, poate limita viteza în consecință. Sistemele de asistență la viteză sunt incluse în prezent în evaluările regulate ale Euro NCAP și nu s-au efectuat teste suplimentare aici. Numai unele dintre mașinile testate au fost echipate cu ISA.

Pe lângă testarea funcțiilor principale ale sistemelor de asistenţă, Euro NCAP a verificat, de asemenea, în informațiile furnizate de producător în mass-media, în reclame sau în manualul de utilizare, dacă nu sunt făcute declarații false sau exagerate și că informațiile privind sistemul și limitările acestuia sunt suficient de clare și complete.

Rezultatele:

  • Adaptive Cruise Control

Atât DS, cât și BMW au oferit un nivel scăzut de asistență, conducătorul fiind obligat să preia controlul maşinii.
Audi, Ford, Hyundai, Mercedes, Toyota, Nissan, Volvo au oferit un echilibru între intervenţia şoferului și asistența sistemului. Vehiculul Tesla se încrede mai mult pe sistemul de asistență, însă între timp trebuie controlat.

  • Direcție

În testul S-bend s-au întâlnit o serie de niveluri diferite de asistență pentru șofer, însă cel de pe Tesla Model S a demonstrat că se pot crea potenţiale situaţii de suprasolicitare. În scenariul cu obstacole mici care imit gropi, toate mașinile testate au permis șoferului să coordoneze și să gestioneze situația în afară de vehiculul Tesla. Sistemul Tesla nu permite șoferului să devieze de la deplasarea pe centrul benzii de rulare și se va dezactiva doar atunci când şoferul aplică forţă pe volan.

  • Scenariile “cut-in” și “cut-out”

Sunt cele mai provocatoare teste ale Euro NCAP și toate mașinile s-au dovedit a fi cu serioase neajunsuri. Nici unul dintre sisteme nu a reușit să ajute, singura metodă de evitare a unui accident fiind intervenţia şoferului prin apăsarea frânei sau întoarcerea volanului. Aceste scenarii dificile evidențiază importanța faptului că soferul trebuie să rămână atent și să nu se bazeze prea mult pe sistem.

  • Manual de utilizare și informații de marketing

În general, manualele de utilizare indică în mod clar care sunt limitele sistemului și locul unde ar trebui utilizate. Nici unul dintre sisteme nu restricționează utilizarea în dependenţă de zona geografică. În general, conținutul oficial al marketingului este clar în ceea ce privește rolul șoferului, însă în cazul lui BMW Seria 5, a fost găsit un videoclip promoțional înșelător care arată un şofer ce îşi ia mâinile de pe volan, presupunându-se astfel că sedanul poate conduce autonom.

Tesla utilizează la fel o serie de videoclipuri promoționale care sugerează de asemenea modul de autopilotare a autovehiculelor. Acest lucru creează o confuzie între informațiile mai exacte incluse în manualul de utilizare și mai multe informații înșelătoare în materialele de marketing.

Rezultatele în detalii, în format video + text:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Concluzie. Funcţionează?

Atunci când se utilizează după destinaţie, sistemele Highway Assist pot oferi șoferului un mediu de conducere mai confortabil și mai puțin stresant și ajută la menținerea unei distanțe mai sigure față de vehiculele din față. Sistemele au răspuns diferit în scenariile de testare. Diferitele abordări ale producătorilor au condus la diferențe în ceea ce privește echilibrul dintre intervenţia conducătorului auto și a mașinii, și probabilitatea de supraestimare, exagerare a sistemului. În scenariile mai dificile precum sunt cele “cut-in” și “cut-out”, o coliziune poate fi evitată numai cu ajutorul unui șofer alertat care poate reacționa la timp.

Această primă serie de teste privind sistemele de asistenţă a conducătorilor auto demonstrează clar că aceste sisteme nu sunt nici autonome, nici pentru un condus într-un regim autopilot, ci doar oferă asistență. În afară de redundanța inerentă care rezultă din faptul că omul este în spatele volanului, este imperios necesar ca sistemele pasive și active de ultimă generație să rămână disponibile în fundal ca rezervă de siguranță.

Vezi ultima sesiune de crash teste Euro NCAP: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Audi A6, VW Touareg, Ford Tourneo Connect şi Suzuki Jimny

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/