Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România: Fiscul vrea să afle…

România: Fiscul vrea să afle cât au plătit tinerii căsătoriți pe fotografi, formație și cununie religioasă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din România a început să le trimită tinerilor căsătoriți formulare în care le cere să declare câți bani au cheltuit pentru nuntă pe fotografi, formație, restaurantul unde au petrecut, dar și câți bani au dat la cununia religioasă, scrie Profit.ro.

ANAF solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Tinerii care nu vor răspunde solicitării riscă o amendă de la 2 000 până la 5 000 de RON.

Fiscul motivează că pentru astfel de servicii sunt încasate sume mari de bani și, de cele mai multe ori, nu ar fi declarate. Solicitările au început deja să fie trimise în toată România.

Ce prevede legislația fiscală din R. Moldova

În R. Moldova, până în prezent, nu au fost înregistrate astfel de practici de acumulare a datelor prin intermediul chestionarelor transmise către cetățeni.

Conform legislației fiscale din R. Moldova,  „orice activitate, cu excepția muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfășurată de către o persoană, având drept scop obținerea venitului, sau în urma desfășurării căreia, indiferent de scopul activității, se obține venit se califică a fi activitate de întreprinzător”.

Activitatea de întreprinzător urmează fi a înregistrată în una din formele stabilite de Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali și poate fi realizată sub formă de:

  • întreprinzător individual (ÎI) care este persoana fizică, cu capacitate deplină de exercițiu, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, domiciliat în R. Moldova, care practică activitate de întreprinzător, în nume și pe risc propriu, fără a constitui o persoană juridică și este înregistrat în
    modul stabilit de lege;
  • societatea cu răspundere limitată (SRL) este societatea comercială cu personalitate juridică, al cărei capital social este divizat în părți sociale conform actului de constituire și ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul societăţii;

Totodată, activitatea din domeniul deservirii muzicale a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor,  la dorința persoanei respective (muzicantului sau regizorului de ceremonii), poate fi desfăşurată și în baza patentei de întreprinzător. În acest context, solicitantul, pentru procurarea patentei de întreprinzător, depune cerere la Direcția deservire fiscală teritorială pe raza căruia îşi are domiciliul sau la locul de desfăşurare a activităţii.

„Taxa lunară este de cel mult 240 de lei. Venitul  obținut în bază de patentă nu trebuie să depășească suma de 300 000 lei, iar ce este mai mult, deja se impozitează conform legislației în vigoare”, a declarat pentru ZdG Olga Baciu, Șefa Serviciului de presă a SFS.

Întrebată cum sunt verificate veniturile anuale obținute de persoanele care activează în domeniul dat, dacă acestea se încadrează sau nu în limita impusă de Legea cu privire la patentă, Șefa Serviciului de presă a SFS a declarat că verificarea are loc prin metode și surse indirecte. „Se fac calcule aproximative care este costul aproximativ, care este perioada activă de lucru”, susține Olga Baciu.

„Accentul pe care SFS îl pune este de a fi în serviciul contribuabilului,  să ofere cât mai multe informații ca să fie o conformare benevolă, nu de frica amenzii, ci din simțul responsabilității civice”, a declarat Șefa Serviciului de presă a SFS.

În vara anului 2017, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a demarat acțiuni de verificare a fotografilor, cameramanilor și muzicanților care deservesc nunți, cumetrii și alte evenimente din R. Moldova. Potrivit SFS, drept urmare a acțiunilor de conformare și verificare a persoanelor care prestează astfel de servicii, în perioada lunilor aprilie-iunie 2017, numărul patentelor valabile a crescut de la 147 la 188 per lună, pentru servicii de foto-video; de la 52 la 131 – pentru deservirea muzicală a ceremoniilor și de la 21 la 45 –  pentru deservirea muzicală cu regizarea evenimentelor.

În mai 2018,  SFS din R. Moldova a derulat o campanie de conformare benevolă a agenților economici ce deţin săli de ceremonii şi/sau restaurante. Astfel, pe parcursul perioadei 10 mai – 4 iunie 2018 SFS a instalat 27 posturi fiscale pe întreg teritoriul țării, dintre care 14 în raza mun. Chișinău.

O astfel de campanie s-a desfășurat și în 2017, când  SFS a monitorizat activitatea a 40 de agenți economici ce deţin săli de festivităţi şi/sau restaurante. Atunci, ca rezultat al acestor acțiuni, SFS a înregistrat o creștere a volumului de livrări cu 10 835 490 lei sau cu 42,08%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, în perioada posturilor fiscale s-au majorat și achitările la Bugetul Public Național în sumă totală de 1 509 154 lei sau cu 25% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Concomitent, s-au majorat și salariile achitate cu 18,61% comparativ cu perioada analogică a anului precedent.

Citiți și: Coafură cu evaziuni. În cel mai sărac stat din Europa: frumuseţe fără control fiscal

Foto simbol: wowbiz.ro