11:35:52 19.04.2024
Stiri

Liberalii și liberal-democrații au părăsit ședința Parlamentului în momentul când s-a pus la vot introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție pentru lectura a doua: „Este un show”

Politică 18.10.2018 10:58 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National
Liberalii și liberal-democrații au părăsit ședința Parlamentului în momentul când s-a pus la vot introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție pentru lectura a doua: „Este un show”


UPDATE 10.57 // Liberalii și liberal-democrații au anunțat că nu participă la votul pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, acuzând democrații că fac „show”. Nici comuniștii și nici socialiștii nu susțin proiectul democraților.

Liberalul Mihai Ghimpu a acuzat democrații că nici ei nu vor modificarea Constituției în acest sens, dovadă fiind lipsa mai multor deputați din majoritatea parlamentară la ședința de astăzi. Alt motiv privind decizia liberalilor ține de faptul că Parlamentul refuză să îndeplinească decizia Curții Constituționale cu privire la modificarea art. 13 din Constituție.

Mihai Ghimpu a mai spus că spicherul Andrian Candu trebuia să pună la vot mai întâi ordinea de zi a ședinței de astăzi, iar liberalii urmau să propună un nou proiect de lege care să îmbine cele două inițiative de modificare a Constituției.

„Fracțiunea PL nu participă la vot, fiindcă seamănă a show”, a anunțat Ghimpu.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a anunțat că nici colegii săi nu vor participa la vot, atâta timp cât guvernarea refuză să îndeplinească prevederile Acordului de Asociere și să discute observațiile UE la acest subiect. De asemenea, Pistrinciuc a adăugat faptul că „integrarea europeană ține de cetățeni și de instituții”, iar „UE nu poate fi confundată cu URSS”, odată ce oricine altcineva care va avea o altă opinie va fi în afara Constituției.

Și comunistul Vladimir Voronin a spus că nu va vota inițiativa care „va diviza și mai mult societatea”, la fel ca socialiștii.

Popular-europeanul Valeriu Ghilețchi a ținut să precizeze că „istoria înregistrează faptele, nu scuzele”, adăugând că se ratează o șansă istorică de a modifica Constituția.

Iar democratul Marian Lupu a afirmat că PL și PLDM sunt partide unioniste: „Unionismul nu este integrare europeană, ci distrugerea statului R. Moldova”.

Supărat a fost și spicherul Andrian Candu, care a acuzat deputații care au părăsit ședința că „au întors spatele integrării europene”. Acesta a ținut să le facă publice numele și a îndemnat alegătorii „să țină minte ziua de azi”.

Proiectul a fost votat de 54 de deputați, număr insuficient pentru modificarea Constituției.


***

Nici nu a început bine, că s-a dictat pauză. Deputații liberali au solicitat o pauză de 30 de minute, după ce spicherul Andrian Candu a supus votului proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei de „integrare europeană”, care fusese amânat în ședina trecută.

Majoritatea deputaților prezenți în sală au susținut proiectul în prima lectură, iar când șeful Legislativului a vrut să supună votului inițiativa și pentru a doua lectură, liderul liberalilor Mihai Ghimpu s-a revoltat.

„Noi am trecut prin povestea tancurilor. Mai calm”, a îndemnat liberalul, solicitând ca proiectul să fie trimis în comisii, ca deputații să poată face amendamente pentru lectura a doua.

CITIȚI și Pentru că nu are suficiente voturi în Parlament, PD ar putea scoate la REFERENDUM chestiunea introducerii sintagmei „integrare europeană” în Constituție

Andrian Candu a făcut referire la Regulamentul Parlamentului, spunând că 25 de deputați trebuiau să facă solicitarea ca proiectul să fie trimis în comisii, lucru care nu s-a întâmplat.

Drept urmare, Mihai Ghimpu a solicitat o pauză de 30 de minute.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md