Ministerul Economiei va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”

Ministerul Economiei și Infrastructurii va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”.

Ministrul Chiril Gaburici a precizat că banii sunt necesari pentru pregătirea de implementare a Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparente și competitive în Republica Moldova și integrarea ei pe piața regională de energie electrică a Uniunii Europene.

Acordul interguvernamental de grant urmează a fi încheiat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), ca reprezentant al Guvernul Republicii Moldova, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană.

Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, prin acordarea unui împrumut în dolari SUA, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 mil. euro.

Totodată, Banca Mondială, va oferi un grant în valoare de 410 mii dolari, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. 

Grantul va fi divizat în 3 părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 mii dolari, dezvoltarea capacităților Î.S. Moldelectrica – 41 mii dolari SUA și gestionarea și auditul grantului – 18 mii dolari SUA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.