14:46:49 16.04.2024
Stiri

Rusia, acord strategic cu Egiptul. Putin: Obiective serioase

Știri 18.10.2018 08:01 Vizualizări2121 Autor: Ziarul National


Rusia, acord strategic cu Egiptul. Putin: Obiective serioase sursa: google.ro

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a salutat miercuri o „nouă etapă” în relaţiile cu Rusia, după semnarea unui acord de cooperare strategică cu omologul său rus, Vladimir Putin, în staţiunea balneară Soci de la Marea Neagră, informează AFP.

Acest Acord de parteneriat global şi cooperare strategică, semnat de cei doi lideri în prezenţa unor importante delegaţii ministeriale din cele două ţări, „deschide o nouă etapă a cooperării noastre şi o va duce spre noi orizonturi”, a afirmat Abdel Fattah al-Sisi, potrivit declaraţiilor sale traduse în limba rusă.

Acordul „stabileşte obiective serioase vizând întărirea legăturilor ruso-egiptene în numeroase domenii”, a subliniat la rândul său Vladimir Putin.

Convorbirile între cei doi preşedinţi au fost umbrite de un atac armat soldat cu 17 morţi şi peste 40 de răniţi miercuri într-un colegiu tehnic din Kerci, oraş port în peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia în martie 2014.

„Este deja clar că acest eveniment este o crimă. Mobilul şi pista acestei tragedii fac obiectul unei investigaţii meticuloase”, a declarat Putin, în debutul intervenţiei sale în faţa presei după convorbirile cu Al-Sissi, cerând celor prezenţi să păstreze un minut de reculegere în memoria victimelor de la colegiul din Kerci.

Cele două ţări au semnat cu mare pompă în decembrie la Cairo un contract privind construcţia primei centrale nucleare egiptene, în nordul ţării.

Relaţiile între Egipt şi Rusia s-au consolidat semnificativ în ultimii ani, în pofida tensiunilor după prăbuşirea unui avion al unei companii aeriene ruseşti (224 de morţi) la puţin timp după decolarea din Egipt, în urma unui atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul islamic.

În aprilie 2018, un zbor Moscova-Cairo a marcat reluarea legăturilor aeriene directe între Rusia şi Egipt.

Zborurile charter către staţiunile egiptene de pe litoral, foarte populare înainte în rândul turiştilor ruşi, rămân totuşi suspendate.

„Am evocat problema reluării legăturilor aeriene pe ansamblu (...). Vom încerca să facem în aşa fel ca zborurile charter să fie reluate cât mai curând posibil”, a declarat miercuri Putin.

Sursa: defenseromania.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md