/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/FOTO. VIDEO/ Supravegheați de zeci de polițiști, membrii ACUM au protestat în fața ambasadei Turciei la Chișinău

missing
17 octombrie 2018, ora 19:00

În zonele menționate de colegul meu, este interzisă orice întrunire, orice eveniment public cu diferită tentă. Respectiv, organizatorii cunosc foarte bine aceste prevederi, aceste reglementări însă, încearcă prin diferite căi să manipuleze cu conștiința cetățenilor. Le preîntâmpinăm oficial, acum public, ca să se retragă din aceste intenții”, Marin Maxiam, șef direcției generală securitate publică, IGP

Manifestanții totuși au ignorant mesajul poliției și nu au anulat acțiunea de protest. Flash – mobul s-a desfășurat pașnic și fără incidente, în fața ambasadei Turciei. Pe tot parcursul evenimentului, membrii mișcării de rezistență erau supravegheați de zeci de polițiști.

Am venit în primul rând, să amintim încă o dată despre cei șapte profesori de la liceul Orizont care, din păcate au devenit, fără ca să știe, au ajuns să fie parte a unei înțelegeri dintre două dictaturi”, Igor Grosu, secretar general PAS

Nimeni nu crede în aceste aberații că acei profesori, acei manageri de licee erau de fapt teroriști. Dar s-a pregătit terenul pentru expulzarea lor pentru că ei reprezintă, sau în mintea lui Erdogan reprezintă un alt curent de gândire”, Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS

Cei prezenți au spus că astfel au vrut să-și exprime solidaritatea față de cei 7 profesori turci expulzați acum o lună din țară.

Am venit în primul rând să ne exprimăm dezacordul cu politica foarte dură, restrictivă dusă de către domnul Erdogan față de propriul popor. Nu suntem de acord cu faptul că lumea este închisă, sechestrată, încarcerată din simplu motiv că lumea gândește altfel decât gândește domnul Erdogan”.

Nu poți în sec. 21 să ridic oamenii și să-i predai unor autorități, care cu siguranță îi vor supune unor tratamente inumane și degradante”.

Tot astăzi, aproape 20 de organizații ale societății civile au lansat un apel prin care au cerut autorităților statului să-i ceară președintelui Turciei eliberarea și aducerea în Moldova a celor șapte profesori de la Orizont. Totodată, ONG-urile cer procuraturii să declanșeze urmărirea penală în acest caz, iar Parlamentul să organizeze audieri publice.

Cei șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee private, Orizont, au fost expulzați din țară de SIS la începutul lunii septembrie. Serviciul de Informații și Securitate a precizat că profesorii sunt suspectați că ar avea legătură cu o grupare islamistă. Apropiații lor au respins acuzațiile și au declarat că este o comandă politică, pusă la cale de președintele turc, Recep Erdogan.

Ieri, directorul adjunct al liceului Orizont din Durlești, a declarat pentru TV8 că 2 din cei 7 cetățeni turci urmează să-și primească sentințele în noiembrie, iar despre ceilalți nu deține informații. Totodată, familiile a 5 turci trimiși forțat în țara lor de origine, au părăsit Republica Moldova, refugiindu-se în Statele Unite, Olanda sau România.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram