Tranzacția anului! Igor Dodon oferă originalul „Ordinului Republicii” pentru o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a realizat astăzi ceea ce ar putea fi calificat, fără ezitare, drept „tranzacția anului”. Pe lângă faptul că a blocat întregul oraș cu scopul de a inaugura clădirea nefinisată a Președinției, acesta a oferit „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție din Republica Moldova, în schimbul unei replici a sabiei lui Ștefan cel Mare.

Președintele Igor Dodon a inaugurat astăzi, în prezența președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, clădirea Președinției, renovată din banii poporului turc. Asta deși, ieri lucrările în curtea clădirii, îngrădită cu această ocazie cu un gard, erau în toi încă, iar astăzi dimineață, jurnaliștii au observat că o parte din lucrările nefinisate au fost acoperite cu pânză albă.

Faptul că organele de forță au luat măsuri fără de precedent pentru a asigura paza oaspetelui turc, inclusiv recomandarea poliției pentru locatarii clădirilor aferente traseelor pe care se va deplasa cortegiul oficial de a nu privi prin geam și a nu ieși la balcon, închiderea bulevardului central al capitalei pe tot parcursul zilei, precum și închiderea mai multor magazine din centrul capitalei, se pare că nu l-a intimidat pe șeful statului moldovean.

Nici măcar faptul că Recep Erdogan a refuzat sau, cel puțin, nu a găsit timp pentru a depune o coroană de flori la monumentul marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare și Sfânt se pare că nu l-a întristat pe marele apărător al creștinismului și valorilor tradiționale din țara noastră.

În schimb, Igor Dodon a decis să-i ofere oaspetelui său „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție în Republica Moldova, „în semn de profundă gratitudine pentru merite deosebite în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie, bună înțelegere și colaborare pe diferite dimensiuni dintre Republica Turcia și Republica Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre.

Partea cu „contribuția substanțială la acordarea unui sprijin important”, le depășește pe toate.

Nu înainte însă de a-i cere lui Erdogan un singur lucru – originalul sabiei lui Ștefan cel Mare, păstrată la muzeul Topkapi din Istanbul. Și, deși se pare că acest lucru a fost discutat în cadrul convorbirilor bilaterale, răspunsul oaspetelui turc fiind negativ, președintele moldovean a decis să-și încerce norocul și public, în fața presei.

„Reiterez rugămintea cu care am venit eu personal pentru a aduce în Republica Moldova originalul sau o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Anul 2018 este anul lui Ștefan cel Mare și sper foarte mult că în acest sens voi avea susținerea Dumneavoastră așa cum am convenit în cadrul întrevederii, a declarat Igor Dodon declarațiilor de presă susținute de cei doi președinți.

„I-am dat ordin colegului meu, ministrului Culturii și Turismului, care se va ocupa în cel mai scurt timp, va trimite o replică identică a sabiei lui Ștefan cel Mare. Așa cum v-am spus și Dvs., domule președinte, sabia lui Ștefan cel Mare este un unicat în lume, de aceea nu poate fi scoasă în afara muzeului Topkapi, este interzis să iasă din muzeu, dar vă asigur că, așa cum am dat și României o replică a acestei săbii, va fi făcută și pentru Dvs. o replică a acestei săbii și va fi trimisă poporului moldovean”, a fost răspunsul președintelui turc.

Deocamdată nu se știe care este reacția lui Igor Dodon față de faptul că o asemenea replică a sabiei a fost deja oferită României în 2010. 

Cert însă este că aceasta nu va fi prima sabie oferită de Recep Tayyip Erdogan Republicii Moldova. Asta deoarece, în toamna anului 2012, la Ankara, o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare i-a fost oferită în dar premierului moldovean de atunci Vlad Filat din partea omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan. Ulterior, aceasta a fost transmisă muzeului Cetății Soroca, iar apoi Muzeului de Istorie și Arheologie din Chișinău.

Amintim că sabia (originalul) păstrată acum la Istanbul i-a fost dăruită lui Ștefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de prețuire și recunoștință față de domnitorul Moldovei pentru apărarea creștinătății. Aceasta a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Țara Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...