/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Detalii noi despre cei șapte profesori expulzați. Doi dintre ei urmează să-și afle sentința

missing
16 octombrie 2018, ora 20:00

Potrivit directorului adjunct al liceului Orizont din Durlești, 2 din cei 7 cetățeni turci expulzați urmează să-și primească sențințele în noiembrie, iar despre ceilalți nu deține informații. Totodată, familiile a cinci turci trimiși forțat în țara lor de origine, au părăsit Republica Moldova, refugiindu-se în Statele Unite, Olanda sau România.

Pentru a clarifica situația în legătură cu expulzarea celor șapte profesori, CPR a cerut răspunsuri la mai multe întrebări despre cum au fost extrădați turcii, dar și despre personalul care i-a însoțit la traversarea frontierei de stat. Experții au vrut să afle și în baza căror acte de identitate aceste persoane au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

În răspunsul care le-a fost expediat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, semnat de către șeful adjunct Veaceslav Garștea, instituția a refuzat să prezinte informația invocând, pe câteva pagini, protecția datelor cu caracter personal. Ca să fie mai convingători, aceștia fac trimitere la legislația națională care le-ar da dreptate.

În aceste condiții, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră nu a identificat temeiul legal pentru difuzarea prin transmitere în adresa Centrului de Politici și Reforme a datelor cu caracter personal ce vizează persoanele indicate în cererea de acces la informații”, se precizează în încheierea răspunsului Poliției de Frontieră.

De cealaltă parte, CPR a precizat că informațiile pe care le-a solicitat nu conțin, de fapt, date cu caracter personal.

Este dreptul nostru să știm care instituții au fost implicate și cui i se atribuie încălcările brutale ale procedurilor legale și ale drepturilor omului”, menționează ONG-ul într-un comunicat.

Aceștia au cerut ministerului Afacerilor Interne să dispună eliberarea imediată a informației solicitate, dar și disciplinarea conducerii Poliției de Frontieră pentru modul în care instituția ascunde această informație.

Anterior, și TV8 a solicitat informații doar că de la SIS vizavi de modul de expulzare a celor șapte profesori. Deși a expediat un răspuns, acesta este vag și ambiguu, fiind trimis și altor instituții de presă care au solicitat alt gen de informație.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram