Sectorul de poliție din Sângerei a devenit mai accesibil și mai deschis comunității// FOTO

Sectorul de poliție nr.1 din orașul Sângerei a devenit mai accesibil și mai deschis comunității, fiind reproiectat în corespundere cu principiile și bunele practici ale activității polițienești comunitare.

Lucrările au fost finanțate de Guvernul SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției din Republica Moldova”, implementat de PNUD. Valoarea totală a asistenței oferite este de aprox. 185 mii dolari. 

Sectorul, care are o suprafață de aproximativ 335 m2, a fost renovat după modelul sectorului de poliție nr. 3 din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, lansat un an în urmă cu susținerea Guvernului SUA și al PNUD Moldova.

Una dintre încăperile sectorului de poliție este destinată pentru diferite activități comunitare, precum ședințele consiliului de securitate al orașului, întâlniri de informare ale cetățenilor. Tot aici pot fi oferite consultații specializate victimelor infracțiunilor.

Astăzi, 16 octombrie, cu ocazia redeschiderii acestuia, sectorul a organizat Ziua Ușilor Deschise, oferind tuturor vizitatorilor  posibilitatea să vadă cum este amenajat sectorul de poliție și să facă cunoștință cu cei 16 polițiști care activează în acest sector.

Conceptul poliției comunitare presupune un parteneriat dintre poliție și comunitate pentru soluționarea problemelor de securitate publică, iar activitatea polițiștilor este orientată spre nevoile comunității și apropierea de cetățeni.

Doar prin implicare putem apropia poliția de comunitate. Sectorul de poliție este celula acestui proces și presupune transparență, ascultarea și colaborarea cu cetățenii, societatea civilă și autoritățile publice locale. Prioritatea poliției este să avem astfel de sectoare prietenoase în toată țara”, a subliniat Alexandru Pînzari, șeful poliției naționale.

„INL a colaborat intens cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției pentru a implementa  reformele majore în cadrul poliției, una din prioritățile noastre principale fiind apropierea poliției de comunitate. Acest sector de poliție, renovat și regândit, va oferi un mediu modern și mai prietenos pentru a consolida relația dintre polițiști și comunitatea pe care aceștia o servesc”, a menționat Erin Sawyer, directoarea oficiului pentru Europa și Asia, Biroul justiție penală și aplicare a legii (INL) al Departamentului de Stat al SUA.

Noua arhitectură a sectorului de poliție creează un mediu prielnic pentru o mai bună interacțiune dintre poliție și comunitate. Aplicarea conceptului de „design universal” face clădirea mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau pentru persoanele în etate, iar amenajarea unui teren de joacă pentru copii amplifică atmosfera prietenoasă a spațiului dat.

Designul sectorului de poliție din Sîngerei a ținut cont de cunoștințele dobândite printr-un exercițiu de testare a spațiului ‘user safari’, care a fost efectuat la sectorul de poliție din Buiucani, Chișinău. Prin acest experiment au fost surprinse reacțiile și opiniile mai multor categorii de cetățeni, pentru ca apoi, la etapa de proiectare, să se țină cont de necesitățile și cerințele lor. Drept rezultat, s-a obținut un spațiu accesibil, deschis și comod de utilizat”, a afirmat Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

Poliția Republicii Moldova are o colaborare de peste zece ani cu Guvernul Statelor Unite și PNUD, timp în care au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.