12:19:28 28.03.2024
Stiri

„Promo-LEX” cere mai MULTE secții de votare deschise peste hotare, la alegerile parlamentare din februarie 2019

Politică 16.10.2018 14:00 Vizualizări1243 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX” cere mai MULTE secții de votare deschise peste hotare, la alegerile parlamentare din februarie 2019


Asociația „Promo-LEX” insistă ca repartizarea pe circumscripții a secțiilor de votare de peste hotare să se facă în baza unor calcule matematice stricte, rezultate din criteriile definite de Codul electoral, fără atitudini de natură subiectivă, ceea ce înseamnă un număr mai mare de secții deschise în alte state la alegerile parlamentare din februarie 2018, comparativ cu alegerile prezidențiale din toamna anului 2016.

Într-o analiză a Asociației, făcută publică astăzi, se arată că exodul cetățenilor din Republica Moldova este un proces continuu, astfel că numărul de persoane aflate peste hotare este în permanentă creștere, iar cele 150 de secții de vot anunțate de Comisia Electorală Centrală la alegerile parlamentare vor fi insuficiente.

Experții de la „Promo-LEX” fac referire la cifrele oficiale prezentate de autorități cu referire la numărul de persoane plecate din republică, la numărul celor care au votat la ultimele alegeri, al celor care și-au exprimat, la înregistrarea prealabilă, dorința de a vota și demonstrează necesitatea deschiderii mai multor secții de vot peste hotare la următoarele alegeri parlamentare.

Totodată, autoritățile sunt îndemnate să ia măsuri pentru a preveni situațiile înregistrate la alegerile anterioare prin deschiderea secțiilor de votare suplimentare în localitățile unde în secțiile de votare s-au înregistrat un număr de 2 500 alegători și mai mulți. Doar repartizarea unui număr de 5 000 de buletine de vot unei secții de votare peste hotare nu va soluționa problema cozilor imense, mai ales în contextul unui sistem electoral mixt, care presupune votarea în baza a două buletine de vot, susțin experții.

Potrivit „Promo-LEX”, 35% dintre secțiile de vot urmează a fi deschise în circumscripția uninominală nr. 49 care cuprinde fostele state sovietice, inclusiv Rusia, dar și China sau Japonia , 52% - în circumscripția uninominală nr. 50 - statele din UE, și, respectiv, 13% - în circumscripția uninominală nr. 51 care vizează alegătorii din SUA, Canada și alte state.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md