Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patriarhia Moscovei a decis suspendarea…

Patriarhia Moscovei a decis suspendarea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică. ÎPS Mitropolitul Vladimir, prezent la ședință

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în contextul procedurii privind recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Decizia a fost luată la 15 octombrie 2018, în orașul Minsk, unde s-a desfășurat ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La ședință a participat în calitate de membru permanent şi ÎPS Mitropolitul Vladimir.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a considerat imposibilă aflarea în continuare în comuniune euharistică cu Patriarhia Constantinopolului.

„În acest sens a fost adoptată Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu atentatul Patriarhiei Constantinopolului asupra teritoriului canonic al Bisericii Ruse”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove.

„De azi înainte și până când Constantinopolul nu va anula deciziile luate, slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea oficializa slujbe comune cu clericii Patriarhiei Constantinopolului, iar enoriașii nu vor putea participa la sfintele slujbe desfășurate în bisericile de pe teritoriul canonic al Patriarhiei Constantinopolului” (n.r.: inclusiv, cele de pe muntele Athos), se arată în declarația Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mitropolia Basarabiei, despre decizia Patriarhiei Moscovei

Părintele Andrei Bucliș, secretarul cabinetului Mitropolitan a declarat pentru ZdG că Mitropolia Basarabiei face parte din cadrul Patriarhiei Române, în acest fel, Mitropolia nu poate să-și exprime o părere separată de cea a Bisericii Ortodoxe Române legat de acest subiect și de orice alte subiecte de interes național și mai ales internațional.

„Din moment ce nu există încă o poziție a Bisericii Ortodoxe Române sau un consens legat de acest subiect, exprimat prin hotărârea unui sinod, noi nu putem să ne exprimăm. (…) Așteptăm următoarea întrunire a Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române și care va fi poziția Bisericii Ortodoxe Române, vom fi de acord cu aceasta”, susține părintele Andrei Bucliș.

Ce spune președintele Igor Dodon?

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon,  a menționat, la rândul său, pe pagina sa de Facebook că „Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei. Metropolia moldovenească a fost înființată în 1813 de eforturile marelui nostru sfânt Gabriel Benulescu-Bodoni în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Vom rămâne credincioși Bisericii noastre unite”.

Tensiunile între Patriarhia Moscovei şi Constantinopol au izbucnit în urma deciziei luate de Patriarhia Ecumenică în sensul „continuării procedurii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol s-a întrunit în perioada 9-11 octombrie în şedinţă de lucru pentru a discuta mai multe teme de pe ordinea de zi, inclusiv problema bisericească din Ucraina. La finalul sesiunii de lucru Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a anunţat despre „reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Foto: 15 ocotmbrie 2018. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, la ședința Sfântului Sinod al
 Bisericii Ortodoxe Ruse,din orașul Minsk. Sursa: mitropolia.md