10:43:24 19.04.2024
Stiri

Financial Times: Autocefalia bisericii ucrainene ar putea fi motivul unei noi INVAZII a lui Putin

Știri 15.10.2018 14:30 Vizualizări1360 Autor: Ziarul National
Financial Times: Autocefalia bisericii ucrainene ar putea fi motivul unei noi INVAZII a lui Putin RFE/RL


După trei zile de activitate a Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, liderul spiritual ortodox, Patriarhul Bartolomeu, a luat o decizie istorică: a promis că va oferi autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOR).

Ca răspuns, Biserica Ortodoxă Rusă a amenințat că va întrerupe relațiile cu Constantinopolul, fapt care ar putea duce la divizarea bisericii răsăritene, comparabilă cu evenimentele din 1054, când s-a întâmplat ceva asemănător între bisericile ortodoxa și catolică.

Financial Times notează ca această divizare între Ucraina și Rusia nu este numai religioasă, ci și geopolitică și anuleaza încercările Moscovei de a menține Kievul în orbita sa politică și de a-și restabili influența în spațiul post-sovietic. Totodată, este lovit și conceptul de „lume rusă”, care, conform planului lui Vladimir Putin, ar trebui să includă popoarele frățești ale Ucrainei și Belarusului, parțial legate prin ortodoxie.

Deși Patriarhia Moscovei a primit dreptul de a hirotoni mitropolitul de Kiev din 1686, ziarul amintește că, încă din anii 1990, după prăbușirea URSS, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kiev s-a rupt de Moscova. Iar după 2014, când patriarhul rus a refuzat să condamne războiul fratricid din estul Ucrainei, rândurile clerului bisericii ruse în Ucraina au început să se rărească.

Dacă, Bartolomeu va acorda autocefalia în noiembrie, asa cum se așteaptă, acest lucru va da un nou impuls susținătorilor independenței ucrainene. De asemenea, pot crește șansele de realegere a președintelui Petro Poroșenko, care a sprijinit în mod activ libertatea religioasă a Kievului.

În acest caz, președintele rus va primi o lovitură puternică. Putin a apelat la ajutorul Bisericii ruse în încercarea de a restabili statutul Rusiei de mare putere. Pe măsură ce mișcările naționaliste și populiste au crescut în Europa, el a folosit biserica pentru a crea imaginea unei Rusii-bastion al valorilor tradiționale.

Dar pierderea patriarhiei ucrainene reduce importanța Rusiei în lumea ortodoxă și îi oferă mai puține motive să se pretindă cea de-a treia Roma. De asemenea, ea demonstrează clar la ce pot duce încercările sale de a-i diviza pe ruși și ucraineni.

FT crede ca pericolul momentului este exacerbat de faptul că toate acestea au loc în contextul unei scăderi a ratingului lui Putin din cauza reformei nepopulare a pensiilor.

La Kiev și în Occident se tem că Kremlinul poate folosi forța militară pentru a apăra biserica rusă în Ucraina. În mod potențial, astfel de acțiuni pot provoca o nouă vărsare de sânge.

Popularitatea lui Putin a crescut brusc după anexarea Crimeei, reamintește ziarul, iar slăbiciunea economiei rusești ar putea să-i împingă pe strategii de la Kremlin la o manevră similară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md