16:07:59 29.03.2024
Stiri

Spicherul Candu speră că PL și PLDM vor vota pentru „integrarea europeană” și afirmă că ar susține „cu două mâini” modificarea articolului 13 din Constituție

Politică 15.10.2018 12:20 Vizualizări1390 Autor: Ziarul National
Spicherul Candu speră că PL și PLDM vor vota pentru „integrarea europeană” și afirmă că ar susține „cu două mâini” modificarea articolului 13 din Constituție captură


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, speră că în această săptămână parlamentarii formațiunilor proeuropene vor vota, totuși, pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție. Oficialul spune că l-au invitat liberal-democrații la o discuție în cadrul fracțiunii și că au condiționat votul pentru „integrare europeană” cu votul pentru introducerea „limbii române” în Constituție.

„Ceea ce s-a întâmplat vineri în plenul Parlamentului e regretabil, deoarece foarte mulți colegi din fracțiunea PLDM, PL ar vota modificarea Constituției privind vectorul de integrare europeană. Dar este o atmosferă a unor frustrări, lupte și cumva se pune în față această supărare”, a declarat Candu, în cadrul emisiunii „Replica”, de la Prime TV.

Acesta a subliniat că introducerea „integrării europene” în Constituție nu se face pentru PD și că dânsul ar vota „cu două mâini” pentru limba română în Legea Supremă. „Încercând să se disocieze de noi, într-un fel se disociază de o chestie fundamentală și strategică pentru țară, cum e integrarea europeană. Noi vrem să introducem în Constituție acele prevederi ce vor garanta că R. Moldova se mișcă doar spre direcția UE. Astfel, oricare altă lege, care nu corespunde acestui vector, riscă să fie considerată neconstituțională. Cei din PLDM spun că și PD ar trebui să voteze modificarea art.13 din Constituție. Eu aș vota și cu două mâini, dar există a doua jumătate din fracțiune care crede altceva. De ce trebuie să ne confruntăm, dacă toți cred în UE? Șansa modificării Constituției o avem astăzi”, a spus Candu.

Analistul politic, Anatol Țăranu, a încercat să explice de ce PL și PLDM nu vor să voteze pentru modificarea Constituției: „E vorba de o fractură prăpăstioasă existentă în interiorul partidelor proeuropene din R. Moldova. PD, majoritatea parlamentară, se regăsește acum într-o situație foarte bună pentru ei. Votează opoziția din Parlament, atunci foarte bine, nu votează - încă și mai bine. Ar ieși că unica forță proeuropeană este PDM și toți ceilalți – nu. PD câștigă în ambele cazuri”.

Andrian Candu nu a fost de acord cu această abordare. „Eu nu sunt sigur că, dacă nu se votează integrarea europeană, câștigă PD. Dacă nu se votează pentru această modificare va fi o pierdere catastrofală pentru Moldova. Astăzi nu vorbim despre interesul unui partid, ci despre cel al poporului. Noi nu ținem la proprietatea noastră, chiar dacă semnăturile au fost ale noastre. Prin votul nominal încercăm să oferim posibilitatea colegilor PL și PLDM să-și asume și ei responsabilitatea pentru acest act”, a adăugat sursa citată.

Spicherul s-a referit și la criticile venite din partea PAS și PPDA, precum că PD nu ar mai fi partid proeuropean. „Pro R. Moldova nu înseamnă că noi ne-am mișcat de la integrarea europeană spre altă direcție. Asta înseamnă că vom pune accent pe nevoile oamenilor și vom încerca să găsim soluții pentru ei. Cursul de integrare europeană, modelul pe care-l vrem să-l urmăm categoric rămâne un element fundamental și de el nu ne putem lăsa. E singurul model spre care noi trebuie să tindem și credem în succesul lui”, a conchis Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md