17:50:16 29.03.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Autoritățile au dat STARTUL construcției „Chișinău Arena”. Candu: „Astăzi se scrie istoria modernă a R. Moldova”

Economie 14.10.2018 16:00 Vizualizări3357 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Autoritățile au dat STARTUL construcției „Chișinău Arena”. Candu: „Astăzi se scrie istoria modernă a R. Moldova” privesc.eu


Lucrările de edificare a Complexului „Chișinău Arena” au fost lansate astăzi, iar peste 364 de zile, potrivit promisiunilor făcute de autorități și antreprenor, obiectivul urmează să fie dat în exploatare. La ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie au participat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

„Sunt onorat să fiu prezent la deschiderea oficială a şantierului pentru prima şi probabil unica în felul său arenă polivalentă. Acum 7 luni a fost lansată oficial ideea şi proiectul „Chişinău Arena”. Colegii din Guvern și Parlament au lucrat ca acest eveniment să aibă loc astăzi. În aceste 7 luni am auzit şi declaraţii rezervate, că nu o să existe nicio şansă şi ceea ce se lansează nu se va realiza niciodată. Totuşi, după 7 luni, astăzi, într-o zi simbolică în care se sărbătoreşte şi Hramul oraşului Chişinău, aş spune că visurile, planurile devin realitate. Astăzi se scrie istoria modernă a R. Moldova”, a declarat spicherul Candu la ceremonia de inaugurare a lucrărilor.


Potrivit lui Andrian Candu, „Chișinău Arena” va fi cel mai mare proiect de infrastructură din istorie, iar în 2019, chiar de Hramul Chișinăului, va fi inaugurat complexul sportiv.

„Astăzi începe un proiect istoric şi de importanţă naţională pentru ţara noastră. Până acum s-au închis şcoli, s-au distrus stadioane, nu s-au construit obiective de menire socială, culturală, care servesc pentru viitorul ţării. Atleţii noştri nu aveau unde să se antreneze. Moldova era evitată de marile evenimente culturale, acum şi Chişinăul poate să-şi obţină rolul şi locul său la diverse evenimente atât sportive, cât şi culturale. Sper că acest proiect va fi unul de succes. Să lansăm invitaţia de acum ca, la anul viitor, de Ziua oraşului Chişinău, să fie ziua de deschidere oficială a Arenei Chişinău”, a adăugat oficialul.

Președintele companiei turcești „Summa”, Selim Bora, a dat asigurări că proiectul va fi finalizat exact peste un an. „Este o onoare să fiu astăzi aici şi să vă vorbesc cu ocazia ceremoniei de lansare a construcției complexului multifuncțional de importanță națională „Chișinău Arena”. R. Moldova este o ţară extraordinară şi merită proiecte de anvergură. Sunt sigur că toţi vă întrebaţi când se va finaliza acest proiect. Ne angajăm să-l inaugurăm exact peste un an. Este un proiect social, imbold mare pentru dezvoltarea ţărilor emergente”, a menţionat Selim Bora.

Arhitectul proiectului „Chișinău Arena”, Kerem Yazgan a prezentat în detalii caracteristicile acestui complex unic pentru R. Moldova. „Proiectul „Chișinău Arena” este unul revoluționar, menit să asigure R. Moldova o generație de oameni sănătoși și dornici de a schimba lucrurile spre bine. Complexul, cu o suprafață totală de 100 000 m2 va integra arena polivalentă, Aqua Park, un club de tenis, locuri de odihnă și parcare cu 1000 de locuri. Arena polivalentă va avea o suprafață de 17 753 m2 și va putea găzdui circa 5 mii de vizitatori în funcție de activitățile desfășurate. Arena va găzdui evenimente sportive, dar și de divertisment, precum meciuri de basketball, volleyball, minifotbal, box, tenis, expoziții, conferințe și concerte”, a menționat arhitectul proiectului, Kerem Yazgan.

Aqua Centrul complexului va integra o piscină construită conform standardelor olimpice cu 10 piste și o tribună cu o capacitate de peste 500 de spectatori. Centrul va mai fi dotat cu un Aqua Park și săli spațioase pentru fitness. În apropierea sălii polivalente vor fi construite și 7 corturi de tenis deschise pentru antrenament și un cort central cu tribune cu 520 de locuri, pentru desfășurarea competițiilor internaționale.

De asemenea, complexul „Chișinău Arena” va dispune și de o zonă recreațională cu o tablă de șah sub cerul liber, un teren de joacă pentru copii, o piscină decorativă imensă, care iarna se va transforma în patinoar și un amfiteatru multifuncțional pentru desfășurarea diverselor evenimente de agrement.

Complexul sportiv va costa 43 de milioane de euro. Banii vor fi investiţi de compania „Summa”, dar trebuie returnaţi de către R. Moldova în 12 ani. Inițial, statul a contribuit cu 200 de milioane de lei şi cu terenul din suburbia Stăuceni.






Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md