12:07:00 19.04.2024
Stiri

Premierul Filip spune că ministrul liberal al Transporturilor ar fi ASCUNS dezastrul de la „Air Moldova”: „Cei cu pufușor pe botișor întotdeauna sar primii”

Economie 13.10.2018 09:00 Vizualizări2350 Autor: Ziarul National
Premierul Filip spune că ministrul liberal al Transporturilor ar fi ASCUNS dezastrul de la „Air Moldova”: „Cei cu pufușor pe botișor întotdeauna sar primii”


Premierul Pavel Filip este convins că privatizarea Companiei „Air Moldova” de către un SRL, la care două persoane fizice dețin 51% dintre acțiuni, iar compania românească „Blue Air” – 49%, a fost „transparentă și corectă”.

Întrebat dacă cele 51% dintre acțiunile companiei ar putea ajunge la Vlad Plahotniuc, Ilan Șor sau Oleg Voronin, Pavel Filip a spus: „Nu sunt în situația de a oferi garanții și nu vreau să fac acest lucru. Tot ce vă pot garanta este că această tranzacție a fost una corectă și corespunde legii. Nu știu cum se întâmplă la noi că, cei care sunt cu pufușor pe botișor întotdeauna sar primii și se dau tare cu părerea. Cu referire la „Air Moldova”, pot să vă spun că am avut o problemă în relația cu această companie. Am constatat un management este destul de prost, solicitam informații și le obțineam cu greu. Ministrul (Iurie Chirinciuc n.r.) de pe atunci nu voia să colaboreze și să ofere aceste informații”, a spus premierul.

Prim-ministrul a confirmat că ministrul care nu-i oferea informații era delegat de Partidul Liberal. „Și nu știu de ce se ascundea activitatea acestei companii. În același timp, colegii îmi spuneau că lucrurile nu merg bine la această companie. Am fost în situația de a trimite Inspecția Financiară pentru a obține cifrele, care nu m-au bucurat absolut deloc. Abia acum, când am avut posibilitatea să facem reforma Guvernului, care s-a produs după ce au plecat o parte din colegii din coaliția de guvernare (PL n.r.), am ajuns să transferăm toate întreprinderile de stat la Agenția Proprietății Publice”, a adăugat acesta.

Premierul a precizat că în R. Moldova există probleme atunci când este vorba de privatizări, deoarece există o oarecare teamă, iar obiectivele supuse privatizării ajung să se ruineze.

„Dacă o să faceți cunoștință cu lista obiectelor supuse privatizării, atunci o să vedeți că această listă este una foarte mare și majoritatea obiectelor sunt cele care nu se vând de ani de zile. Noi ținem de acel preț care este în bilanțul contabil și nimeni nu vrea să le cumpere. Sunt întreprinderi care se distrug și, până la urmă, nu o să avem ce vinde. În același timp, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea să coboare prețul de vânzare. Este important să judecăm și în termeni de viitor. Avem o întreprindere – Tutun CTC, pe care am avut onoarea să o conduc, și, anume din frica pentru a nu fi învinuit Guvernul această întreprindere nu a fost vândută atunci când corporațiile internaționale puternice din domeniul tutunului erau interesate să o cumpere. Acum nu cred că sunt foarte mulți doritori pentru a cumpăra această întreprindere”, a conchis acesta.

Anterior, PL a anunțat că va organiza o conferință de presă în care va explica de ce „Air Moldova” a acumulat o datorie de peste un miliard de lei. Această conferință a fost amânată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md