Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2018

Deputații au audiat organele abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar

Deputații au audiat organele abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar

Deputații au audiat, în ședința de astăzi, organele abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar. Rapoarte privind acțiunile întreprinse au prezentat directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea.

Potrivit directorului CNA, Bogdan Zumbreanu în urma acțiunilor înteprinse au fost recuperate efectiv 420 mln de lei din suma totală a activelor fraudate din sistemul bancar. Această sumă nu include încasările efectuate de BNM. ”Totodată, 7,74 mlrd de lei constituie suma prejudiciului stabilit pe dosarele penale deja trimise în judecată, alte 1,9 mlrd lei au fost identificate în dosarele aflate în faza de urmărire penală, iar pentru alte 1,06 mlrd lei încă nu sunt identificați beneficiarii finali”, a menționat raportorul.
 
Bogdan Zumbreanu a precizat că 90% din beneficiarii efectivi ai activelor fraudate din sistemul bancar au fost identificați.
 
Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea a raportat despre situația în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare și despre investigația efectuată de consorțiul  Kroll și Steptoe & Johnson.
 
Oficialul s-a referit atât la creditele rambursate de către debitori benevol, cât și la credite dubioase și compromise rambursate prin intermediul procedurilor forțate de recuperare. Oficialul a precizat că până în prezent au fost returnate Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova 1,22 mlrd de lei din datorii. Dintre aceastea 18% au fost rambursate din vânzarea activelor, 21% - din încasările efectuate forțat și 58% au fost returnate din încasările benevole. Potrivit guvernatorului BNM, pe aceste cauze au fost intentate 45 dosare penale.
 
Audierile fac parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației și constituie o prioritate a activității legislative, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus