Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Investigarea fraudei bancare: șeful…

VIDEO Investigarea fraudei bancare: șeful CNA spune câți bani s-au recuperat până în prezent

Până în prezent a fost posibilă identificarea beneficiarilor a circa 90% din mijloacele financiare sustrase de la BEM, Banca Socială și Unibank, susține șeful Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, audiat la 12 octombrie în plenul Parlamentului la subiectul recuperării miliardului.

Zumbreanu a menționat că Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale a analizat manual în total 321 rulaje bancare a conturilor în valută națională și străină a 37 de societăți autohtone, ceea ce reprezintă circa 215 de mii operațiuni pe conturi deschise în cele 3 bănci. Totodată, șeful CNA susține că au fost identificate 73 de companii nerezidente, care au deschis conturi în 11 jurisdisdicții: Austria, Cipru, Elveția, Federația Rusă, Estonia, Franța, Cehia, Letonia, Lichtenstein, Monaco și Italia, din care au fost deja analizate 3.908 operațiuni bancare a 25 companii nerezidente, care au 50 de conturi bancare deschise într-o bancă comercială din Letonia. În privința a alte 33 companii urmează a fi obținute răspunsurile de la partenerii europeni cu privire la operațiunile bancare efectuate: „Aceste documente urmează a fi analizate și va trebuie să intervenim cu solicitări pentru a vedea unde au plecat banii transferați”.

Suplimentar, potrivit lui Zumbreanu, pentru identificarea traseelor de transfer și localizarea mijloacelor bănești, precum și a bunurilor deținute de 59 de persoane fizice, au fost expediate solicitări prin canalele securizate informale ale Europol – 28 de state, Interopol-  192 de state, precum și prin intermediul rețelelor specializate – 54 de state. Totuși, până în prezent au parvenit răspunsuri doar de 22 de state.

Șeful CNA a mai adăugat că până în prezent a fost posibilă identificarea beneficiarilor a circa 90% din mijloacele financiare sustrase din cadrul celor trei bănci, iar ca rezultat s-a reușit identificarea bunurilor ce aparțin beneficiarilor: „Urmare a vânzării, la contul Băncii de Economii au parvenit 420 de milioane de lei. Aceasta este cifra recuperată până la acest moment. Această cifră nu include în sine și mijloacele efectiv recuperate ca rezultat a activității Băncii Naționale”.

Totodată, potrivit șefului CNA, circa 7,7 miliarde de lei este suma prejudiciliului pe dosarele trimise în judecată, în cazurile în care au fost deja identificați beneficiarii. 1,9 miliarde este suma prejudiciliul pe dosarele aflate în anchetă, iar 1,06 miliarde este suma prejudiciului în care beneficiarii nu au fost încă identificați.