08:48:50 29.03.2024
Stiri

FOTO // SCUAR în memoria lui Mihai Dolgan, inaugurat în centrul Chișinăului

Social 12.10.2018 16:00 Vizualizări2085 Autor: Ziarul National
FOTO // SCUAR în memoria lui Mihai Dolgan, inaugurat în centrul Chișinăului


Un scuar care amintește de renumitul compozitor și interpret de muzică ușoară, Mihai Dolgan, a fost inaugurat astăzi la Chișinău, chiar de ziua de naştere a soţiei artistului, Lidia Botezatu, care împlinește frumoasa vârstă de 70 de ani.

Scuarul în cinstea lui Mihai Dolgan și care îi poartă numele este situat la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din capitală.

La eveniment au participat familia regretatului artist, decedat acum zece ani, prieteni ai familiei, oameni de artă, dar și secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici sau reprezentanţi ai Primăriei mun. Chişinău.

Secretarul de stat Angela Cutasevici a menționat că inaugurarea acestui scuar reprezintă un omagiu la adresa compozitorului și interpretului de muzică ușoară, Mihai Dolgan, în semn de recunoaștere a aportului său la dezvoltarea culturii și valorilor naționale: „Mihai Dolgan a fost omul care a pus muzica mai presus de orice, a fost atât de răsunător, ca un „Noroc”, dat de Dumnezeu nouă pentru multe generații”.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942 în satul Vladimirești din raionul Sângerei. În 1949 a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În toiul „dezghețului hrușciovist” revine în țară și se angajează ca profesor de acordeon la Casa de Cultură din Sângerei. În anii 1959-1962 face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1964 debutează ca acordeonist al Filarmonicii din Chișinău.

În 1967, Mihai Dolgan a fondat legendara formație „Noroc”. Cântecele compuse și interpretate de regretatul artist au devenit în scurt timp șlagăre, printre care menționăm: „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Dor, dorule”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Recunoașterea internațională nu a întârziat, astfel încât formația „Noroc” a primit premiul „Simpatia publicului” la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei” din 1970, pentru piesa „De ce, de ce”. Pe parcursul activităţii, „Noroc”-ul a contribuit la lansarea şi afirmarea mai multor interpreţi, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Ţopa ş.a.

În 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viaţă la 16 martie 2008, fiind înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md