Parlament: Votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție a fost AMÂNAT

La solicitarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie a fost amânat pentru săptămâna următoare.

Aceasta după ce deputații PSRM, iar apoi și cei PLDM au părăsit sala de ședința, iar președintele PL Mihai Ghimpu a declarat de la tribuna Parlamentului că fracțiunea sa va părăsi sala ședinței înainte de procedura de vot.

La rândul său, șeful Legislativului s-a arătat dezamăgit de cele întâmplate, „deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova”.

Andrian Candu a lăsat să se înțeleagă că acest timp a fost acordat ca opoziția pro-europeană din Parlament să se răzgândească și să voteze modificarea Constituţiei.

„Mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova. Deoarece se spune că uneori înţelepciunea vine în ceasul al doisprezecelea şi că uneori oamenii trebuie să mai doarmă o noapte cu ideea, propun în mod regulamentar votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit proiectului, Legea Supremă a țării va fi completată cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.

Totodată, autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.