La Chișinău a fost inaugurat un scuar în memoria compozitorului Mihai Dolgan

La Chișinău a fost inaugurat astăzi un scuar în memoria renumitului compozitor și interpret de muzică ușoară, Mihai Dolgan. Acesta este situat la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară, iar inaugurarea scuarului „Mihai Dolgan” a coincis cu ziua de naştere a soţiei artistului, Lidia Botezatu, care împlinește frumoasa vârstă de 70 de ani.

La eveniment au participat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, reprezentanţii Primăriei Chişinău, prietenii familiei compozitorului, oameni de artă.

Secretarul de stat Angela Cutasevici a menționat că inaugurarea acestui scuar reprezintă un omagiu în adresa compozitorului și interpretului de muzică ușoară, Mihai Dolgan, în semn de recunoaștere a aportului său la dezvoltarea culturii și valorilor naționale.

„Mihai Dolgan a fost omul care a pus muzica mai presus de orice, a fost atât de răsunător, ca un „Noroc”, dat de Dumnezeu nouă pentru multe generații”, a menționat oficialul.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942 în satul Vladimirești din raionul Sângerei. În 1949 a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În toiul „dezghețului hrușciovist” revine în țară și se angajează ca profesor de acordeon la Casa de Cultură din Sângerei. În anii 1959-1962 face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1964 debutează ca acordeonist al Filarmonicii din Chișinău.

În 1967, Mihai Dolgan a fondat legendara formație „Noroc”. Cântecele compuse și interpretate de regretatul artist au devenit în scurt timp șlagăre, printre care menționăm: „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Dor, dorule”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Recunoașterea internațională nu a întârziat, astfel încât formația „Noroc” a primit premiul „Simpatia publicului” la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei” din 1970, pentru piesa „De ce, de ce”. Pe parcursul activităţii, „Noroc”-ul a contribuit la lansarea şi afirmarea mai multor interpreţi, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Ţopa ş.a.

În 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viaţă la 16 martie 2008, fiind înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.