Administratorii a două firme, cercetați penal pentru intenția de a deposeda un om de afaceri străin de 66 de milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Administratorii au două firme au fost reținuți și sunt cercetați penal de Procuratura Anticorupție, fiind învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu, care a cauzat daune considerabile intereselor unei persoane juridice. Cei doi ar fi pus la cale o schemă, prin care urmăreau deposedarea unui om de afaceri străin de o sumă de bani ce depășește suma de 66 milioane de lei.

Astfel, cei doi antreprenori, dintre care unul era și administrator al afacerii străinului, au încheiat un contract fictiv, antedatându-l cu anul 2006, neînregistrat în evidența contabilă, prin care o parte își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieței Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului, iar costul serviciilor prestate s-a fixat la suma de 2.270.659,58 dolari SUA (ceea ce constituie 45.371.184,40 lei).

În continuarea realizării intențiilor sale criminale, folosindu-se de faptul că unul din învinuiți deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționare, dar și gestionează o companie farmaceutică internațională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei (2.270.659,58 dolari SUA), prin care noul debitor devenea compania străină.

În rezultatul încheierii acestor două acte juridice anulabile, administratorul firmei contractante, în scopul ducerii la bun sfârșit a schemei de înșelăciune și însușire a banilor străini, s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45.371.184,40 lei, penalitatea în mărime de 16.333.626,38 lei, dobânda de întârziere de 4.094.594 lei, taxa de stat în mărime de 50.000 lei și cheltuielile pentru asistență juridică în mărime de 200.000 lei, astfel solicitând în total încasarea sumei de 66.049.404,78 lei de la compania străină.

În continuare, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnă recunoașterea datoriei indicate. Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunând astfel încasarea din contul companiei internaționale a sumei contestate.

În consecința acțiunilor ilegale comune ale antreprenorilor, a fost blocat contul bancar al companiei străine și extrasă suma de 4.147.951,84 lei, în baza unui act executoriu. Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

În urma denunțului proprietarului companiei prejudiciate, cetățean străin, procurorii anticorupție au pus sub învinuire autorii schemei de înșelăciune, aceștia fiind plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile și au aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru escrocherie, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...