E mai bine acum sau în anii 2000? Câți bani au fost alocați pentru ocrotirea sănății pe vremea guvernării comuniste și celei pro-europene

SPITAL, KRANKENHAUS, GERSUNDHEIT, GESUNDHEITSWESEN, BLUTANALYSE, OPERATION, INTENSIVSTATION, PULS, STATIONAER, KOSTEN, SPITALKOSTEN

După 9 ani de politică pro-europeană (AIE, apoi PDM) am decis să analizăm care guvernare (PCRM și AIE/PDM) a dezvoltat mai mult domeniul ocrotirii sănătății. Vom lua în considerare doi factori care sunt alocarea bugetului pentru acest sistem și câte procente din PIB aceasta constituie. Datele prezentate mai jos au fost preluate de pe Banca de date statistice din Moldova.

Vom lua în considerare doar anii compleți de conducere în care partidele și-au stabilit singure bugetul anual pentru sistemul medical.

Vă amintim că Partidul Comuniștilor a învins în alegerile parlamentare cu un scor de 70%, în luna februarie 2001. Iar în anul 2009 în luna aprilie, a avut loc lovitura de stat care a condus la înlăturarea de la putere a comuniștilor, în virtutea faptului că acel scrutin ei la fel l-au învins cu 59% de voturi.

#Guvernarea Comunistă, perioada 2002-2008

960

Potrivit datelor statistice, cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru ocrotirea sănătății a avut loc în anul 2008. Suma a constituit 3 miliarde 391 de milioane 400 de mii de lei sau 5.4% din PIB. Este important de menționat că pe parcursul acestor ani, cheltuielile pentru ocrotirea sănătății a cunoscut o creștere dinamică de la 792 de milioane de lei în anul 2002 (3.5% din PIB) până la 3.4 miliarde de lei (5.4% din PIB) în anul 2008.

Alianța pentru Integrare Europeană a fost constituită pe data de 8 august 2009, atunci când patru partide (AMN, PLDM, PL, PDM) au convenit să creeze o coaliție de guvernământ care să trimită Partidul Comuniștilor în opoziție. Din anul 2016, singurul partid care guvernează Republica Moldova este PDM.

Guvernarea Pro-europeană (2010-2017)

2

În anul 2017, bugetul sistemului de ocrotire a sănătății a constituit o sumă record de peste 7 miliarde de lei, de peste două ori mai mult decât pe vremea comuniștilor. Trebuie să menționăm că și în perioada guvernării pro-europene cheltuielile pentru ocrotirea sănătății a crescut semnificativ. În anul 2010, statul a alocat aproape 4 miliarde de lei, iar peste 7 ani această sumă deja a constituit peste 7 miliarde de lei.

În acest context menționăm că, chiar dacă cheltuielile pentru ocrotire a sănătății au crescut cu 3 miliarde de lei, procentul din PIB a scăzut de la 5.6% (2010) la 5% (2017). Aceste date rezultă că guvernarea alocă din an în an mai puțini bani pentru sănătate decât comuniștii în perioada lor de glorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente